Receptek

2015.02.18. 11:36

Halmai Dóri tuti alakbarát fánkreceptje

Szombathely – Igaz, hogy a farsang úgy a legjobb, ha fogyaszthatjuk a szinte mindenki által kedvelt farsangi csemegét, a fánkot.

Unger Tamás

Próbáljuk meg kicsit megreformálni a nagyi receptjét, hogy kevésbé legyen hizlaló és kalóriadús a farsangi finomság.

Hoztam nektek egy receptet, érdemes kipróbálni mindenkinek.
Hozzávalók:
40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 házi tojássárgája
2 dkg élesztő
10 dkg méz
5 dkg házi vagy bio vaj
langyos víz
csipetnyi Himalája só

Ha lekvárt használunk, próbáljunk cukormentes, diétás lekvárt fogyasztani.
A szezonális gyümölcsöket felaprítva és leturmixolva készíthetünk gyümölcspürét is.

Fotó: Unger Tamás

Elkészítés:

A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd 1 dl vizet öntünk hozzá. Ujjunkkal óvatosan elkeverjük a vizet, az élesztőt és egy kis lisztet. Megvárjuk, amíg felfut. A liszthez hozzáadjuk a vajat, a mézet a tojások sárgáját és ismételten egy kis langyos vizet. Alaposan át kell gyúrni, majd meleg helyen kelni hagyjuk. A tésztát kiborítjuk, egy meglisztezett deszkára, a tetejét meglisztezve húzzuk ujjnyi vastagságúra. Kiszúrjuk fánkszúróval és meleg helyen fél órát pihentetjük. A kisütésüket ne a hagyományos formában tegyük, hanem egy teflon serpenyőt kenjünk ki egy pici olajjal, melegítsük fel, és erre rakjuk rá a kiszaggatott fánkokat. Mindenképpen fedjük le a serpenyőt, hogy az olajos gőzben jól átsülhessen a fánk. A legalacsonyabb hőmérsékletre vegyük a gázt, hiszen ezzel a technikával hamar odaéghet, viszont egyáltalán nem lesz olajos. Ha megsült az egyik oldala, akkor fordítsuk meg.

Vidám farsangolást kívánok minden kedves olvasónak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!