Rendőrségi

2016.03.12. 11:38

Baleset-megelőzés: az azonnali segítséghez tudás is kell

Szombathely - Az idei évben a Közlekedéstudományi Intézet megbízásából az Országos Rendőr-Főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága támogatta azt az egész napos programot, melyre várták az érdeklődő diákokat a SZMSZC Savaria Közlekedési Szakképző Iskolájába. Sok kíváncsi fiatal jött el, s mint kiderült: nem hiába.

Melus Marcell

Több mint 200-an, 10. és 11. évfolyamos diákok vettek részt a testi épségük védelmében szervezett programon. Elsőként baleset-megelőzési prezentációt hallhattak a fiatalok. Ezt megelőzően viszont egy könnyebb és nehezebb feladatokat is tartalmazó tesztlapot töltöttek ki. (Ennek később még nagy jelentősége volt.) Az oktatás első felében egy biztonsággal foglalkozó kft. szakemberei oktatták az érdeklődőket. A bemutatóban több kisfilmet vetítettek le, KRESZ-szabályokat ismertettek, valamint baleset-megelőzési eszközöket mutattak be. Az előadás végén pedig ismét tesztlap kitöltése következett. Így összehasonlították az újonnan megszerzett tudásukat az előadás előttivel is.

A program második felében egy szimulátor segítségével kipróbálhatták a tanulók a motorkerékpárt is. Nagyon népszerű része volt ez a programnak, hiszen pont ebben a korosztályban érdeklődnek a legtöbben ez iránt. A 10. és 11. évfolyamos diákoknak főként azért tetszett a program, mivel itt gyakorlatban is tudták alkalmazni azt, amit délelőtt hallhattak.

A program második felében egy szimulátor segítségével kipróbálhatták a tanulók a motorkerékpárt is, mindenki nagyon élvezte

A biztonsági kft. szakembere elmondta, hogy fő feladatuk és egyben céljuk az, hogy akik rendszeresen vagy alkalmanként utaznak két vagy több keréken, azok tudják, hol, mit kell tenni. Ismerjék a szabályokat, a biztonságos közlekedés alapjait, a megfelelő öltözéket és felszerelést. Számukra a baleset megelőzéséhez az elsősegélynyújtás sem maradhat ki. Ha valaki nem rendelkezik elég információval, és esetleg bekövetkezik a baj, lehet, hogy egyszerre nem tud elsősegélyt nyújtani az adott ponton. Pedig az azonnali segítségnyújtás életet menthet. Ebben próbáltak segíteni ezen a napon a diákoknak.

A program során rengetek diák nyüzsgött a Savaria folyosóján, azt mondták, mély nyomot hagyott bennük a felkészítés az életre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!