Rendőrségi

2011.10.13. 06:34

Tragédia: öt ember meghalt egy buszbalesetben a 21-es főúton

Öt emberéletet követelő baleset történt a 21-es főúton csütörtök reggel Vizslás-Újlak és Bátonyterenye között, ahol egy kisbusz és egy menetrend szerint közlekedő autóbuszjárat ütközött frontálisan. A mikrobusz sofőrje feltételezhetően elaludt a volánnál vagy rosszul lett. Három nő és két férfi a baleset halálos áldozata.

MTI

Három nő és két férfi halt meg a bátonyterenyei balesetben

Három nő és két férfi áldozata van a 21-es számú főúton csütörtök reggel bekövetkezett, öt emberéletet követelő balesetnek – közölte Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

A helyszínelés során kiderült, hogy a Hatvan irányából Salgótarján felé közlekedő Ford Transit eddig tisztázatlan körülmények között áttért a másik forgalmi sávba, majd frontálisan ütközött a Salgótarjánból Pásztóra tartó menetrend szerinti autóbusszal. Mind az öt halálos áldozat és két sérült a kisbuszban utazott, a másik járművön öten sérültek meg.

A baleset egyik szemtanúja szerint a kisbusz sofőrje valószínűleg azért tért át a menetirány szerinti ellenkező sávba, mert vagy elaludt, vagy rosszul lett vezetés közben. A helyszíni szemle még mindig teljes útlezárás mellett zajlik, a forgalmat a rendőrök a 21-es főúttal párhuzamos szervizútra terelték.

Nincsenek életveszélyben a bátonyterenyei baleset súlyos sérültjei

Két súlyosan és négy könnyebben megsérült embert kezelnek a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban a 21-es főúton Vizslás-Újlak és Bátonyterenye között történt csütörtök reggeli, öt emberéletet követelő baleset áldozatai közül; a sérültek közül senki nincs életveszélyben – tájékoztatta az MTI-t Laczkó Tamás orvos igazgató.

Az egyik súlyos sérültet, akinek nyílt térdtörése volt, már megműtötték, a másikat - akinek eltört az állcsontja, és bordatöréssel járó mellkasi sérüléseket is szenvedett - holnap műtik meg. Mindkettejük állapota stabil, nincsenek életveszélyben - mondta az orvos igazgató. A négy másik sérült csak zúzódásokat és hámsérüléseket szenvedett, a biztonság kedvéért megfigyelés alatt tartják őket, de pénteken valószínűleg hazamehetnek - tette hozzá.    


Öt ember meghalt a 21-es főúton történt balesetben

Öt ember a helyszínen életét vesztette, hatan megsérültek - mondta Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. 
 Egy szemtanú az MTI tudósítójának elmondta, hogy látta, amint a kisbusz áttért a szemközti sávba, és ez okozta az ütközést.

 


Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a balesetben hárman súlyosan, hárman könnyebben sérültek meg, őket a salgótarjáni Szent Lázár kórházba szállították. A mentésben két helikopter és öt mentőautó vett részt.

Az MTI helyszínen lévő tudósítója úgy értesült, hogy a magyar rendszámú Ford Transit kisbusz Salgótarjánból szállított munkásokat, amikor a baleset történt. Az öt halálos áldozat mindegyike a kisbuszban utazott.
   
Az MTI tudósítója azt látta, hogy a kisbuszt a katasztrófavédelem munkatársai vágták szét, hogy ki tudják venni a járműből az áldozatokat.

A helyszíni szemle teljes útlezárás mellett folyik, a forgalmat a 21-es úttal párhuzamos futó szervizútra terelik a rendőrök.
   
Az első adatok szerint a menetrend szerinti buszon több mint harmincan utaztak. A baleset egyenes útszakaszon történt, a buszt az ütközés ereje keresztbe fordította. A mikrobusz sofőrje feltételezhetően elaludt a volánnál.

 








OLDALTÖRÉS: Súlyos buszbalesetek Magyarországon









Az MTVA-Sajtóadatbank összeállítása a Magyarországon 2010-2011-ben történt súlyos autóbusz-balesetekről:









Az MTVA-Sajtóadatbank összeállítása a Magyarországon 2010-2011-ben történt súlyos autóbusz-balesetekről:









Az MTVA-Sajtóadatbank összeállítása a Magyarországon 2010-2011-ben történt súlyos autóbusz-balesetekről:

2010. február 13. - A 41-es főút apagyi szakaszán egy autóbusz összeütközött egy személygépkocsival. Az autót vezető román állampolgárságú férfi a helyszínen életét vesztette. A buszban nyolc utas és a sofőr könnyebben megsérült.
   
2010. május 4. - Veszprémben, a Házgyári úton egy helyi járatú autóbusz a körforgalomban haladt és ismeretlen okból az árokba szaladt, majd egy szigetelőanyag-gyártó cég kerítésének és az ott felhalmozott árukészletnek ütközött. A buszvezető és egy utas súlyosan, kilencen könnyebben megsérültek.
   
2010. június 9. - Hét ember meghalt, amikor összeütközött egy rendőröket szállító busz és egy mikrobusz a 45-ös főúton Szentes és Kunszentmárton között.
   
2010. szeptember 7. - A Hajdú-Bihar megyei Haláp és Vámospércs között frontálisan összeütközött egy személygépkocsi egy menetrend szerint közlekedő autóbusszal. A balesetben hatan sérültek meg, közülük ketten életveszélyesen.
   
2010. november 12. - Egy ember meghalt, öten megsérültek, amikor frontálisan ütközött egy menetrend szerint közlekedő autóbusz és egy személygépkocsi Tokaj és Tiszaladány között.
   
2010. november 28. - Balesetet szenvedett a Zala megyei Bak közelében egy menetrend szerint közlekedő autóbusz, amikor lecsúszott a havas útról, és az oldalára borult. A mintegy ötven ember a tetőablakon keresztül menekült ki a járműből, heten megsérültek.
   
2010. december 3. - Három ember halt meg, amikor a 47-es úton az algyői Tisza-híd előtt egy nagy sebességgel haladó személyautó a vizes úton megcsúszva áttörte a szalagkorlátot és a szemből érkező menetrend szerinti Volán-járatnak csapódott.
   
2011. június 21. - Hatan meghaltak, 26-an megsérültek az M70-es autóúton, amikor egy román autóbusz a Zala megyei Csörnyeföld közelében összeütközött egy Szlovénia felől érkező kamionnal.
   
2011. június 23. - Egy ember meghalt, három megsérült, amikor a 4-es úton, Kenderes közelében összeütközött egy autóbusz és egy teherautó.
   
2011. augusztus 12. - Csongrád megyében a 43-as útról lesodródott egy lengyel rendszámú autóbusz, majd fának és villanyoszlopnak ütközött Magyarcsanád belterületén. Az autóbuszon ötvenheten utaztak, közülük hét gyermeket szállítottak kórházba könnyebb sérülésekkel.
   
2011. augusztus 20. - Kecskemét belvárosában összeütközött egy mentő és egy autóbusz egy útkereszteződésben. A balesetben tizenegyen megsérültek.
   
2011. szeptember 3. - Árokba szaladt egy kirándulókat szállító különjárati busz a 8-as főúton, Ajka és Devecser között. A busz vezetőjének elmondása szerint "szétment" a kormányszerkezet, s emiatt irányíthatatlanná vált a jármű. Az utasok közül hárman súlyos, öten könnyebb sérüléseket szenvedtek.
   
2011. szeptember 5. - A buszvezető meghalt, 21-en megsérültek, amikor árokba borult egy menetrend szerinti autóbusz Nógrád megyében Szurdokpüspöki és Jobbágyi között.
   
2011. szeptember 20. - Huszonnyolcan megsérültek, kilencen súlyosan, amikor egy menetrend szerint közlekedő Volánbusz összeütközött egy kamionnal Debrecen és Mikepércs között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!