Sárvár

2014.09.07. 10:34

Összefogással újulhat meg a templom

Bögöte – Kétszázötvennyolc esztendős a falu katolikus temploma. A barokk remeket egyházközségi, püspöki és önkormányzati összefogással újíthatják fel.

Simon Erzsébet

Felsőbüki-Czompó János -  egykoron a község földesura – építtette 1756-ban a barokk stílusú templomot. Azóta természetesen többször szorult felújításra az egyházi épület. Ha csak a legutóbbi időszakra tekintünk vissza, elmondható: negyedszázaddal ezelőtt megszínesedtek a szentély üvegablakai a hívek jóvoltából, a bejárati ajtó elé pedig vasrács került. Tizenöt esztendeje gázfűtést vezettetett be az önkormányzat, aztán a templom feljáratához székelykapu készült, díszkivilágítást kapott az épület, jelentős társadalmi munkával kialakították a feljárati utat is. A lakosság adományai tették lehetővé a teljes tetőszerkezet renoválását, új cserép- és bádogfedését.

Bodorkós Imre plébános (középen) Teke Jenőné és Nagy György egyházközségi képviselőkkel beszéli meg a felújítás soron következő teendőit. Fotók: A szerző

Maradt azonban még sok tennivaló, hiszen az ódon falak szigetelésre vártak, a belső berendezést is kikezdte az idő. Ismét a hívek mozdultak meg. A helyi egyházközség kezdeményezésére megtörténik a teljes belső felújítás és a külső szigetelés. Az összegyűlt két és félmillió forint mellé kétmilliót küldött a megyés püspök, és az önkormányzat is adott némi támogatást. A munkáknak nekiláttak, várhatóan októberre be is fejezhetik a tervezett felújítást.

Ám a bontáskor derült ki, hogy a templom padjai meglehetősen elhasználódtak, ezért a jövő tavasszal ismét gyűjtésbe fognak a hívek, hogy a megszépülő templombelsőhöz méltó ülőalkalmatosságokat készíttessenek. Bodorkós Imre atya az egyházközség vezetőivel együtt aktívan kiveszi a részét a teendők szervezéséből, hogy mielőbb a régi fényében ragyogjon a 315 lelkes falu ékessége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!