Sárvár

2016.04.06. 09:28

Sylvester János szülővárosából várnak vendégeket a sárváriak

Sárvár - Sárvárnak valóban fontosak testvérvárosi kapcsolatai. Az önkormányzat pályázatot nyújt be a szinérváraljai testvérvárosukkal közös együttműködési program megvalósítására.

Pajor András

Lassan két évtizede ápol testvérvárosi kapcsolatokat Sárvár és a Máramaros megye nyugati csücskében lévő erdélyi kisváros.

A két település közti összekötő kapocs Szinérváralja szülötte, Sylvester János, aki Sárváron fordította magyarra és nyomtatta ki 1541-ben a teljes bibliai Új Testamentumot. A történelmi szálak napjainkban való továbbfonásán mindkét részről sokan munkálkodnak. A mostani pályázati lehetőség is kifejezetten olyan határon túli településsel való együttműködést támogat, ahol jellemzően magyarok laknak. Eddig - pénzügyi forrás hiányában - hivatalos delegációk érkeztek csak a romániai Szinérváraljáról. Ha Sárvár elnyeri a 2,3 millió forintos pályázati támogatást, lehetőség lesz arra, hogy egy 35 fős civil delegáció is ide utazzon Magyarországra a testvérvárosból. A kiírás szerint közös sportrendezvényt kell megvalósítani, így a jövő évi városi sportnapot tűzték ki célul. Ez a projekt fontos előrelépés lehet abban, hogy a két település civiljei között szorosabbá váljon a kapcsolat - mondta Máhr Tivadar, Sárvár alpolgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!