Sárvár

2016.07.09. 13:38

Mindannyian odavoltunk a Hot Jazz Bandért ezen az estén (is)

Sárvár - A Hot Jazz Bandnek Sárváron is nagy a rajongótábora. Bár voltak a hallgatóságban nyilván olyanok is, mint mi, akik csak miattuk autóztunk pénteken este a városba, hogy hallhassuk és láthassuk őket a vár udvarán.

Némethy Mária

A sárváriak megadták a módját: egy nagyágyúval, a Hot Jazz Band fellépésével nyitották meg az idei, immár 17. fúvószenei fesztiváljukat. Kondora István polgármester a fúvószene és a sör ünnepének nevezte a fesztivált, amely egyben a sárvári fúvósok ünnepe is, hiszen most 45 évesek. Szóval ilyen összetett ünnepnek nem is lehetett volna jobb kezdőzenekara, mint a Hot Jazz Band, amelyik a hazai jazz-zenekarok közül elsőként részesült a legmagasabb állami kitüntetésben, a Kossuth-díjban.

Nem érkeztek rövid műsorral Sárvárra. 80 percen át szórakoztatták megállás nélkül az időnként velük éneklő, nevető, nagyon jól szórakozó, a zenekar tagjainak szólóit mindig nagy tapssal elismerő hálás közönséget. Bényei Tamás zenekarvezető rögtön műsoruk legelején közölte: elfogultak Sárvárral szemben, hiszen a zenekar klarinétosa, szaxofonosa, Fodor László ott született, s az édesanyja, Etelka néni mindig kiváló sült oldalassal látja őket vendégül.

A vár udvarán összegyűlt közönség vastapssal búcsúzott a ráadást is játszott Hot Jazz Bandtől (Fotó: Némethy Mária)

A páratlanul sikeres, külföldön is nagyra értékelt, a tradicionális dzsessz autentikus megszólaltatását szívügyének tekintő zenekar magyar blokkal indított. Választhatott a közönség - nem az amerikait kérte -, jól döntött: a magyar könnyűzenei örökség ápolását szolgáló, érték-őrző művészi munkájuk nagyon értékes része ez a Hot Jazz Bandnek. Az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek muzsikáját játszó zenekar a korból származó magyar szerzemények repertoárra tűzésével futott be igazán Magyarországon. Négy koncertnyi anyagot dolgoztak fel, s nevük egybeforrt a Kabos, Jávor, Karády, Tolnay filmek zenéivel.

Egyedi hangszereléseik s játékmodoruk, amivel a filmzenéket a jazzre jellemző rögtönzéssel is vegyítik, utánozhatatlan hangzásúvá tették műsorukat Sárváron is (még, ha időnként gondjaik is adódtak a hangerősítéssel). A zenekart vezető trombitás-bendzsós-énekes Bényei Tamás a kort idéző énekmodorával nagyon népszerű volt most is (2002-ben ezért részesítették eMeRTon díjban). Az ő hangja, Fényes Szabolcs slágere (Oda vagyok magáért! /A fekete hajáért/ Egyetlen egy szaváért, mosolyáért”), vagy Karády örökzöldje, a Hamvadó cigarettavég, amely „ül a hamutálcán, s csendben végigég”, az amerikai blokkból pedig a Blueberry Hill, vagy az Over The Rainbow most is óriási siker volt úgy, azzal a sajátos hangzással és előadásmóddal, amelyik a kiváló zenekarra oly jellemző.

Felejthetetlen élménnyel, feldobottan távozhatott a közönség a koncert végén, még a 3-4 évesek is ropták a táncot. Őket is elvarázsolta a Hot Jazz Band.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!