Sárvár

2013.07.02. 14:29

Bajor kincs: lesz megoldás

Tizenhárom év után, úgy tűnik, rendeződhet a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumban kiállított bajor királyi kincsek ügye.

Nagy Ildikó

Luitpold bajor herceg és a város önkormányzata keresik a „közös nevezőt”. Kiállítással emlékeztek a száz éve született Lajos bajor királyi hercegre múlt szombaton a Nádasdy Ferenc Múzeumban. A megnyitón megszólalt Lajos fia, Luitpold von Bayern bajor herceg is, aki kissé csalódottan megjegyezte, hogy évek óta nem sikerült rendezni a múzeumban lévő, a családja tulajdonát képező kincsek ügyét.

A sárvári Nádasdy-várkastély 1875-ben került a bajor királyi család tulajdonába, az utolsó bajor király leszármazottai 1945-ig laktak ott. A második világháború végén azonban menekülniük kellett, a családi kincsek egy részét pedig befalazták. 1952-ben kerültek elő a bajor kincsként emlegetett porcelánok, evőeszközkészletek és egyéb dísztárgyak, amelyek aztán állami tulajdonba és a Nádasdy Múzeum gyűjteményébe kerültek.

A bajor herceg leszármazottai 1990-ben jelezték, hogy birtokba szeretnék venni a családi gyűjteményt. Mivel a múzeum akkori fenntartója – a megyei önkormányzat – nem tudott megegyezni az örökösökkel, utóbbiak perre mentek, amit 2000-ben meg is nyertek.

Luitpold herceg (balról) és Kondora István polgármester a szombati múzeumi kiállításmegnyitón

 


A Zala Megyei Bíróság, majd miután a megyei önkormányzat fellebbezett, a Legfelsőbb Bíróság is kimondta: a gyűjtemény a bajor hercegek tulajdona. A kincsek azóta is a Nádasdy Múzeumban láthatók, ám az örökösök szeretnék, ha végre rendeződne az ügy.

Évekig leveleztek a megyei önkormányzattal, majd kormányzati szinten is keresték a megoldást, jelezve: fogytán a türelmük. Luitpold herceg a szombati kiállításmegnyitó után is elmondta, hogy szeretné, ha a Nádasdy Múzeumban maradna a gyűjtemény, sőt, azt további, a bajor-sárvári kapcsolatról tanúskodó tárgyakkal ki is egészítené. Ám, érthető módon, ezért kérnek valamit – információink szerint a korábbi tárgyalások során erdőt szerettek volna cserébe.

Mint azt Takács Zoltántól, a Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatójától megtudtuk, a múzeum jelenlegi fenntartója, Sárvár önkormányzata szeretne megállapodni az örökösökkel, és bár a városnak erdői nincsenek, biztosan megtalálják a mindkét fél számára elfogadható megoldást.

A Nádasdy Múzeumnak egyébként további tervei vannak a bajor kinccsel. Miután – a remélhetőleg kedvező elbírálás után – pályázati forrásból szeretnék megújítani az országban egyedülállónak mondható huszártörténeti gyűjteményt, ezzel párhuzamosan a jelenleg a múzeum több termében kiállított bajor kincsek is egy helyre, önálló gyűjteménybe kerülhetnének. Takács Zoltán hangsúlyozta: reméli, hogy a bajor kincsek továbbra is összekötik Sárvárt és a bajor királyi családot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!