Savária

2012.08.23. 18:46

Savaria Történelmi Karnevál - Sörös karneváli start

Szombathely - Csütörtökön délután még nem minden állt készen arra, hogy kezdetét vehesse a város legnagyobb hagyományos rendezvénye, a Savaria Történelmi Karnevál, de a "Sörtéren" már szólt a zene, alakult a karneváli hangulat.

Peltzer Géza

A hivatalos megnyitó, a karneváli láng meggyújtása előtt néhány órával már megkezdődött a Savaria Történelmi Karnevál, ugyanis dr. Puskás Tivadar polgármester a "Sörtéren"  köszöntötte a nulladik nap résztvevőit, kívánva jó mulatást, szórakozást. A zeneiskola tágas parkolója immár második éve új helyszín a karneválon: itt gyűlnek össze a sört kedvelők, idén azonban a korábbinál gazdagabb szórakoztató műsort kínálnak nekik a szervezők.

A polgármester szűkre szabta mondandóját: - A tavalyi, tizenkettedik karneválon úgy döntöttek a szervezők, hogy mivel a Sörtér  kedvelt helyszín lett, az itteni programokat tovább gazdagítják  - mondta a polgármester. - Három nagy sörivó nemzet hozta el ide termékeit és kultúráját idén: az írek a csehek és  a bajorok. A nulladik nap nekünk, szombathelyieknek szól, akik vendégül látjuk a karneválon a vasiakat, az ország más részeiből ide érkezőket és a külföldieket, de nekünk, magunknak nincs saját napunk. Hát legyen ez, a nulladik nap a miénk - mondta a polgármester. - A sör itt van, a zenekar már beszerelt mögöttem, gondolom, egy dolgot vár mindenki, hogy befejezzem mondókámat - tette hozzá és valóban át is adta a terepet a Cserga és Barátai blues-rock  Bandnek, amely azonnal a húrok közé is csapott - ezzel gyakorlatilag kezdetét vette a 13. Savaria Történelmi Karnevál. Később az Elefánt, a 4N Acoustic és az Ujvári Timi&Hot Stuff is játszott a színpadon, fogyott a sör és emelkedett a hangulat.

Közben a hivatalos megnyitó is megtörtént a Fő téren, ahol a polgármester a Vesta szentélynél meggyújtotta a karnevál lángját, amely  vasárnap éjfélig hirdeti, hogy ismét karnevál van Szombathelyen.

A három nap során számtalan szórakoztató műsort lehet megtekinteni több színhelyen  (Borok utcája,  Történelmi témapark,  Sörtér,  Romkert,  Művészetek utcája, Keleti udvar,  Kalandvár,  Fórum színpad,  Megyeháza udvara, Café Frei).
 
A karnevál leglátványosabb eseménye mindig az a  jelmezes felvonulás, amely bemutatja a város kétezer éves történetét. Ezen a hivatásos fellépőkön kívül egyre többen részt vesznek szombathelyi polgárok is, akik tógát öltenek erre az alkalomra. A  felvonulásra - ha az időjárás engedi - kétszer is sor kerül, először péntek este hét órától, másodszor pedig szombaton este, ugyanebben az időpontban.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!