SÉTA

2013.02.21. 08:18

Diáklány a diákokért

Kurucz Hella a Bolyai gimnázium végzős tanulója és második éve Szombathely diákpolgármestere. Az őszi szünetét egy turisták által kedvelt szigeten, Cipruson töltötte. Nem nyaralni ment.

– A Fiatalok Lendületben Program részeként az EU-s projekten Magyarországról összesen tíz fiatal vehetett részt. Engem személy szerint a veszprémi BIRS Ifjúságsegítő Közhasznú Egyesület munkatársai értesítettek, mint Szombathely város diákpolgármesterét.

– Egyedül utaztál Magyarországról?

– Szombathelyt két fővel képviseltük, emellett Kőszegről és Veszprémből voltak diákok. Mi voltunk az egyedüli nemzet, ahonnan az ország több területéről érkeztek küldöttek.

– Miért fogadtad el a lehetőséget? Volt már részed hasonló jellegű utazásban?

– Az elmúlt időben több különböző témájú hazai pályázaton, projekten vettem részt, akár az iskola vagy a diákönkormányzat képviseletében. Minden egyes program után elmondhattam azt, hogy tanultam valami újat, hasznosat, amit a jövőben fel tudok használni. Nyilván a döntésemben az eddigi pozitív tapasztalatok nagy szerepet játszottak. Emellett fontos megemlítenem, hogy tudtam, abban az egy hétben Cipruson angol nyelven kommunikálunk. A kihívást számomra ez jelentette. A téma nagyon érdekesen hangzott, hiszen tanulmányaim során az Európai Unióról csak pár tanóra során tettünk említést. A helyszín sem volt utolsó szempont. Mégiscsak Ciprusról van szó, tengerpart, napsütés...

– Ennek a hétnek nem a nyaralás volt a lényege. Mivel teltek a napjaitok?

– A program során rengeteg dolgot tanultam. Beleláthattam az Európai Unió Tanácsának működésébe, megismertem az EU politikai szervezetét. Különböző kreatív feladatokon keresztül megismertük az unió szerepét, hatáskörét, előnyeit és hátrányait. Definiáltuk a polgárság fogalmát, tanultunk a gazdaságról, oktatásról. Felállítottuk az általunk elképzelt „európai uniós jövőt”. De ellátogattuk a Ciprusi Elnöki Palotába, a Parlamentbe is, ahol egy parlamenti gyűlés tanúi is voltunk.

– Maradt idő a társasági életre, pihenésre is?

– Európa különböző országaiból; Lettországból, Ciprusról, Németországból érkezett fiatalokat ismerhettem meg, és nemzeteik érdekesnél érdekesebb kultúráját. Minden nap végén egy-egy nemzetiségi esten vehettónk részt, ahol a fiatalok bemutatták hazájuk jellegzetességeit. Emellett felejthetetlen élményekkel és persze új barátokkal, valamint nemzetközi kapcsolatokkal gazdagodtam. Persze a napsütés, a tengerpart és a hajótúra sem maradt ki. Büszkén merem állítani, hogy ez a legszebb és leghasznosabb őszi szünetem, ami valaha is volt.

Zsiga Rebeka
Bolyai gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!