Sopronhorpács

2015.11.04. 09:55

Sakk-matt a lövői óvodában?

Lövő – Múlt pénteken ismét megrendezték a Szolgáltató és Kulturális Központban a hagyományos, néhány havi rendszerességgel megtartott gyermek sakk házibajnokságot.

Tersztyánszky Krisztina

A nyolcfős mezőnyben három soproni és öt lövői versenyző foglalt helyet. A gyerekek körmérkőzésben hét fordulóban mérték össze a tudásukat, kétszer 15 perc gondolkodási idővel, ami nem ritkán kevésnek bizonyult. Izgalmas és tanulságos partik zajlottak, amelyekből a fotók alapján néhány állást a későbbiekben edzésen majd kielemeznek a sakkozók.

A kezdők közül egyedül Lankovits Gergő vett részt a versenyen, így ő a maga kategóriájában két győzelemmel és két döntetlennel első helyezést ért el. A haladók közt az első Gyurika Tamás lett, a második Gyurika Roland, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Börcsök Samu állhatott.

Lövőn már az óvodában „szakkörön” ismerkedhetnek a gyerekek a sakkozás rejtelmeivel, kezdetben játékosan, majd egyre komolyabban. Tudásukat iskolás korban sem hanyagolják el, csütörtök délutánonként tovább gyakorolhatnak. A sakk szakosztály vezetője a településen Madarász Miklós, a fiatalokkal 2011 óta Balogh Anett matematika szakos egyetemi hallgató foglalkozik. A logikus gondolkodást a memóriát, a lényeglátást, az előre gondolkodást, kockázatelemzést, a térlátást és még megannyi készséget fejlesztő sportág űzését a helyi önkormányzat is támogatja.

Enzsöl Dániel, Lankovits Gergő, Kodner Jázmin, Hollósi Laura, Balogh Anett, Juhász Botond, Gyurika Tamás, Börcsök Samu és Gyurika Roland a házibajnokságon
Fotó: Balogh Anett


Balogh Anett, aki korábban versenyszerűen sakkozott, majd a megyei sakkszövetség szervezésében elvégzett egy edző tanfolyamot, jelenleg az óvodásokat és az iskolásokat okítja a sportágra.

– Településünk sakkszakosztályának első csapata az NB II. Széchenyi csoportban, második csapatunk a Győr-Moson-Sopron megyei első osztályban, egy ifjúsági csapatunk pedig a megyei másodosztályban játszik – sorolta az eredményeket a fiatal edző. – Ezért természetesen indokolt, hogy gondoskodjunk az utánpótlás neveléséről. Emellett a fő célunk az, hogy a sakkot népszerűsítsük és megszerettessük a gyerekekkel. A jó hangulat érdekében arra törekszem, hogy a gyerekekből minél jobb közösség kovácsolódjon össze. Az edzéseken kívül is számos közös eseményen találkozunk. Rendezünk a mostanihoz hasonlóan házibajnokságokat, ezen kívül egy évben sem maradhatnak el a sakkos húsvétok, karácsonyok, születésnapozások. Ha jó az idő, eljárunk közösen kirándulni, piknikezni.

– Úgy érzem, jó úton haladunk – tette hozzá Balogh Anett.

Címkék#sakk#Lövő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!