Sopronhorpács

2016.08.31. 12:35

A tűzoltók százhúsz éve - Az egyesület tevékenysége többször is új lendületet vett

Sopronhorpács - A közelmúltban rendezett falunap keretében ünnepelte megalakulásának százhuszadik évfordulóját a Sopronhorpácsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

Tersztyánszky Krisztina

A tűzoltó egységek bevonulása után ifj. Farkas Róbert, az egyesület elnöke üdvözölte a megjelenteket, a meghívott egyesületeket és felsőbb vezetőket. Ezt követően Talabér Jenő polgármester köszöntötte a vendégeket és a jubiláló egyesületet. A továbbiakban az ünnepelt szervezet számos ajándékot vehetett át a megjelent katasztrófavédelmi vezetőktől, illetve a meghívott egyesületektől. Külön kiemelést érdemelnek a négyszáz kilométerről, az alföldi Csólyospálosról érkezett bajtársak és az ausztriai Deutsch-kreutz önkéntes tűzoltói, akikkel az egyesület több éve ápol testvérkapcsolatot.

Végezetül az egyesület hosszabb szolgálati idővel rendelkező tagjai vehettek át emléktárgyakat. Legnagyobb elismerésként ifj. Farkas Róbert elnök ötvenéves szolgálatáért tüntette ki Finta Csaba örökös tiszteletbeli parancsnokot, aki hosszú évekig vezette az egyesületet. Zárásul ebéd és ital várta a megjelenteket, s ekkor az ünnepség baráti beszélgetésekkel folytatódott az egyesületek tagjai között.

Ünnepélyes állománygyűlésre sorakoztak fel az önkéntesek. A testvérszervezetek is eljöttek a sopronhorpácsiak jubileumára Fotó: Horváth István

Sopronhorpácson 1896-ban kezdődött szervezkedés Tűzoltóegylet alakítására, amely végül is november 15-i dátummal történt meg. Az első elnökük a falu plébánosa volt! A lánglovagoknak már két évvel később helyt kellett állniuk, amikor egy nagy tűzvész tizedelte a Fő utca házait. Ennek az esetnek az emlékére Szent Flórián-szobrot állítottak a templom előtti terecskén. Ugyanebben az évben már járási versenyen is részt vettek Lövőn a sopronhorpácsi lánglovagok. A '30-as években az elsőként használt kézi fecskendőt lóvontatású kocsifecskendő váltotta fel.

A további éveket folyamatos szakmai és technikai fejlődés jellemezte. Vasárnaponként a mise előtt gyakorlatoztak, részt vettek a falu társadalmi életében.

A II. Világháború alatti kényszerű szünetelés után az egyesület 1947-ben szerveződött újjá. A tűzoltók a sok képzés, gyakorlat, kivonulás mellett az 1965-ös árvíz idején is fontos szerepet játszottak. 1969 a korszerű tűzoltószertár megépülését hozta, majd 1972-ben egy ZUK, 1983-ban pedig egy használt Csepel 344 típusú autóhoz jutott az egyesület. Később, a deutschkreuzi bajtársak jóvoltából számos, nálunk még korszerűnek számító eszközzel gyarapodtak.

Az egyesületi munka az ezredfordulótól újabb nagy lendületet vett, a tagság fiatalokkal bővült. Megnövelték a tűzoltószertár alapterületét, különféle pályázatokkal sikerült javítani a felszereltséget. Korszerűsödött a rádiótechnika, légzőkészüléket, hőálló ruhákat vásároltak. Az önkéntes tűzoltók munkáját az önkormányzat is elismeri, és lehetőségéhez mérten évről évre anyagi támogatásban részesíti az egyesületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!