Sport

2010.10.26. 12:58

Hogy megfúrtak volna? Erről inkább nem beszélnék - Csertői Aurél vall a menesztéséről

Csertői Aurél érdekes pályát futott be a Rohonci úton: rövid időn belül megjárta a mennyet és poklot is. Most éppen a sikertelenség adott okot arra, hogy beszélgessünk a Haladás napokban menesztett trénerével.

Tóth Gábor

Csertői Aurél nem rossz edző. Az eredményei azt mutatják, hogy konyít valamit a szakmához: a Fehérvárral Magyar Kupát nyert és bronzérmet szerzett (2005/2006), a Haladást feljutatta az élvonalba (2007/2008), majd újoncként a tabella harmadik helyéig vezette (2008/2009). De mostanában nincs szerencséje a futballpályán. Legalábbis a közelmúlt történései ezt jelzik. Idő előtt kellett felállnia a Haladás, a Kecskemét, majd ismét a Haladás kispadjáról. A 45 esztendős tréner az idei szezonban tíz  mérkőzésen irányította a Haladást, ám mindössze négy döntetlenre futotta a csapat erejéből  így távozni kényszerült Szombathelyről (a 2009/2010-es szezonban is csupán hét meccs jutott neki a Rohonci úton).

 Nagy hiba volt visszatérni a Haladáshoz?
 - Még most sem érzem hibának, hogy visszatértem Szombathelyre - fogalmazott  Csertői Aurél. - Ismertem a játékosok zömét, tudtam, hogy használható futballisták vannak a keretben, úgy gondoltam, hogy ismét alkothatunk valami nagyot.

 Ám nem sikerült nagyot alkotni.
- Hát nem. Pedig minden olyan szépen indult. Játszottunk egy olyan meccset a Brémával, hogy az egész ország felkapta a fejét. Aztán elindult a bajnokság, és sorban értek minket a csapások. Egy jó ZTE-vel ikszeltünk, az élmezőnybe tartozó Kaposvárt idegenben lefociztuk a pályáról, ám kikaptunk. A pápai meccs pedig megtörte a csapatot, és a kiállítások alapvetően befolyásolták a folytatást. A Győrt még így is megverhettük volna, ám a játékvezető egy szabályos góltól fosztott meg minket. Persze nem lehet mindent a balszerencsére fogni. Valami hiányzott a csapatból, nem volt bennünk átütőerő, a sok sikertelenségtől pedig befásult a társaság. Kis szerencsével talán másként is alakulhatott volna a történet  de ezen már kár morfondírozni. A menesztésemet szó nélkül elfogadtam, mert ugye a statisztikával nehéz vitatkozni.

A zuhanyhíradó szerint néhány játékossal megromlott a kapcsolata, akik aztán az ön megbuktatásán munkálkodtak. Továbbá a hírek szerint anyagi gondok is nehezítették a munkáját.
 - Hogy megfúrtak volna? Erről inkább nem beszélnék. Szerettem Szombathelyen dolgozni, az életem fontos része lett a Haladás, így megpróbálok csak a szépre emlékezni. Egyébként egy edzőnek nem romolhat meg a kapcsolata egyetlen játékosával sem. Én csak egy bizonyos szintet, egy bizonyos teljesítményt vártam el a játékosaimtól. Ha ez valakinek nem tetszett, akkor ezt nevezhetjük a kapcsolat megromlásának. Ám azt nem hiszem, hogy bárki is ellenem futballozott volna. A pénzügyi dolgokkal sem kívánok foglalkozni. Azt elismerem, hogy a klub feletti hatalomért folytatott harc nagyon megnehezítette a dolgomat.

 Hogyan tovább?
 - Az életem a futball, szeretnék edzőként dolgozni. Ám legközelebb nagyon megnézem, hogy milyen ajánlatra mondok igent. A Haladásnak ugyanakkor nagyon szurkolok. Bízom benne, hogy az utódom, Aczél Zoli felrázza, és benntartja az NB I-ben a társaságot. A Haladást figyelemmel követem majd, de én jó ideig nem fogok szerepet vállalni a szombathelyi futballban.

Csertői Aurél több szálon is kötődik a Haladáshoz. Játékosként éppen zöld-fehér mezben mutatkozott be az élvonalban, 38 meccsen 8 gólt lőtt a Haladás színeiben.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!