Sport

2011.04.06. 12:57

FTC: elrendelte az ügyészség a nyomozást

Elrendelte a nyomozást a Fővárosi Főügyészség a Fradi-pálya értékesítése ügyében az elszámoltatási kormánybiztos feljelentése nyomán - tudta meg az MTI szerdán.

MTI

Az MTI birtokába került dokumentum szerint a nyomozást a Fővárosi Főügyészség rendelte el, lefolytatásával pedig a Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos március 25-én tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen a Fradi-pálya privatizációs értékesítési szerződése ügyében különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatója és Császy Zsolt, az MNV volt jogtanácsosa ellen, mivel "jogszabályon alapuló kötelezettségeik megszegésével, biztosítékok nélküli szerződéskötéssel" 1,2 milliárd forint plusz áfa kárt okozhattak a magyar államnak.

(Néhány nappal később, március 31-én a vagyonkezelő is bejelentette: különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének és más bűncselekmények elkövetése miatt feljelentést tesz ismeretlen tettesek ellen a "Fradi-pálya" adásvételének ügyében. Az MNV tájékoztatása szerint az ügyben indított vizsgálat megállapította, hogy a vevő adásvételi szerződésben foglalt stadionfelújítási kötelezettsége többek között azért nem teljesült, mert a szerződés nem tartalmaz az MNV javára semmilyen erre vonatkozó biztosítékot.)

A kormánybiztos feljelentésében emlékeztetett: a Fradi-pálya néven ismert ingatlanokat megvásárló Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. a 2008 áprilisában aláírt szerződésben vállalta, hogy a meglévő stadiont két éven belül legalább 1,2 milliárd forint plusz áfa értékben felújítja úgy, hogy az megfeleljen a Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) előírásainak. Ezt a kötelezettségét a cég nem teljesítette - idézte az MNV által lefolytatott vizsgálat eredményét Budai Gyula.

Ezzel kapcsolatban hozzátette azt is, hogy a szerződésben a vagyonkezelő javára semmilyen biztosítékot nem kötöttek ki arra az esetre, ha a vevő 2010 áprilisáig nem teljesíti a stadionfelújításra tett kötelezettségét.

A kormánybiztos felidézte, 2009 márciusában az Esplanade Real Estate levelet írt Tátrai Miklósnak azzal, hogy az FTC hozzájárul: a kft. felújítás helyett lebontsa a stadiont, és helyette új, a jelenleginél nagyobb befogadóképességűt építsen. Ennek határidejéül 2012. március 31-ét jelölte meg.

Az MNV Zrt. vizsgálata megállapította, hogy a stadion felújításának elmaradásával kapcsolatos vevői bejelentést az MNV nem megfelelően kezelte, ugyanakkor ha azonnal jelezte volna, hogy ezt nem veszi tudomásul, és ragaszkodik a felújításhoz, a szerződés hiányosságából adódóan semmilyen biztosíték vagy szankció nem állt volna a rendelkezésre a szerződésszerű teljesítés kikényszerítésére.

"A fentiek alapján az MNV Zrt. megnevezett beosztású munkatársai megsértették az MNV Zrt. (...) szervezeti és működési szabályzatát", amely szerint kötelesek mindenkor az általában elvárható gondossággal és szakértelemmel, a társaság érdekeinek figyelembe vételével, a hatályos jogszabályok és a társaság hatályos belső szabályzataiban foglaltak, valamint vezetőjük utasítása szerint eljárni - írta Budai Gyula.

A vagyonkezelő volt vezérigazgatója egy levélben - amelyet a Népszabadsághoz és a Népszavához is eljutott - rágalomnak minősítette Budai Gyula állításait a Fradi-pálya eladásával kapcsolatban. Tátrai Miklós azt írta: "sajnálatos, hogy a vevő láthatóan nem teljesítette a stadion felújítására vonatkozó ígéretét. De ezzel senkit semmilyen hátrány nem ért. Az államot sem és a Fradit sem". Budai Gyula erre úgy reagált, etikátlannak és nemtelennek tartja, hogy Tátrai Miklós a Népszabadságon és a Népszaván keresztül "levelezget" vele.

Az MNV volt jogtanácsosa, Császy Zsolt pedig a Legfőbb Ügyészséghez fordult, hogy a Fradi-pálya értékesítésével kapcsolatban ellene tett feljelentés tartalmát megismerje, mert a nyilvánosságra került információk alapján álláspontja szerint hamis vád és hivatali visszaélés alapos gyanúja merülhet fel.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke múlt szerdán jelentette be, hogy a Ferencvárosi Torna Club egy euróért visszavásárolta a futballcsapatot működtető vállalkozást Kevin McCabe-től. Az Albert Stadiont illetően az egyesületnek június 30-ig kell válaszolnia, hogy a klub vagy az általa megjelölt vevő 2,5 millió euróért (700 millió forint) megvásárolja-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!