Sport

2011.05.23. 17:15

Ják-Szentkirály balhé: visszavont tizenegyes, szurkolók, rendőrök a pályán

Nagy vihart kavart a vasárnapi Ják - Gyöngyöshermán-Szentkirály (3:2) megyei II. osztályú labdarúgó-mérkőzés. A találkozó játékvezetője - asszisztense jelzésére - a hajrában visszavont egy már megadott vendégbüntetőt, majd a szurkolók elözönlötték a játékteret, hét-nyolc percig állt a játék.

Pum András

Érdekes jelenet játszódott le a Ják-Gyöngyöshermán-Szentkirály Szombathelyi megyei II. osztályú labdarúgó-mérkőzés 82. percében. 3:2-es jáki vezetésnél Szakos Gergő játékvezető befújt egy tizenegyest a vendégegyüttesnek, a szentkirályiak már letették a labdát a büntetőpontra, amikor a hazaiak trénere, Németh Zsolt reklamált Hajba László partjelzőnél. Az asszisztens pedig jelzett a vezetőbírónak: mégsem tizenegyes a tizenegyes - Szakos büntető helyett szögletet ítélt a gyöngyöshermáni együttes javára. Ezt követően elszabadult a pokol, nézők, cserejátékosok rohantak a pályára, majd a rendezők és rendőrök segítségével nagy nehezen helyreállt a rend. A meccs folytatódott, de a lefújást követően a játékvezetői hármast rendőrök kísérték le a pályáról.

- A 82. percben járhattunk, amikor játékosunk, Németh Szabolcs csinált egy cselt a jáki tizenhatoson belül, majd a kifutó jáki kapus - nem tudok jobb kifejezést - elütötte mint a sz..rt - felelte érdeklődésünkre Rudolics Norbert, a Szentkirály mestere. -  A játékvezető befújta a teljesen egyértelmű tizenegyest, Hajba partjelző pedig a tizenhatos és az alapvonal közé helyezkedett - azaz nem jelzett, hogy bármi gondja lenne. Németh Szabi már letette a labdát a büntetőpontra, én pedig azon mérgelődtem miért maradt el a piros lap, miért nem állította ki a bíró Takács Péter kapust. Előtte ugyanis már volt egy hazai piros lap, márpedig így az utolsó pár percet kettős emberelőnyben futballozhattuk volna végig. Szóval míg ezen morfondíroztam, egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy Németh Zsolt, a jákiak trénere a partjelzőhöz rohan, vállon ragadja, majd vitatkozik vele. Rövidesen megérkezett Szakos játékvezető is, majd körülbelül fél perc múlva a sípjába fújt és legnagyobb megdöbbenésünkre szögletre cserélte a tizenegyest. Ami azért is furcsa, mert az ominózus szituációnál a tizenhatoson belül megállt a labd - tehát sarokrúgás a legkevésbé sem lehetett. Ezután elszabadult a pokol: a szentkirályi nézők mellett a hazai drukkerek is befutottak a pályára, ment a lökdösődés - hét-nyolc percig állt a játék. Jómagam igyekeztem nyugtatgatni játékosaimat, egy-két vehemensebb játékosunkat például magam mellett tartottam a kispadon. Egyik focistánkat viszont - konkrétan Bódis Tamást - az egyik jáki rendező a legnemesebb szervén rúgta meg. Miután helyreállt a rend, játékosaim le akartak vonulni a pályáról, szerencsére sikerült meggyőznöm őket arról, hogy ezzel saját magukkal szúrnának ki. Az általam mért hosszabbításhoz képest egyébként fele annyit tett rá a játékvezető. Legőszintébben mondom: gratulálok a jákiak győzelméhez, de sajnálom, hogy nem mi és ellenfelünk döntötte el a meccset. Szakos Gergő ténykedésével egyébként nem volt különösebb gondunk, mindkét csapat kárára tévedett, de ez még belefért. Hajba partjelző azonban végig ellenünk lengetett, a lefújás után mondtam is neki, hogy kétszínű módon vezetett és ezt nyugodtan beírhatja a jegyzőkönyvbe. Azt is furcsállom, hogy bár hétközben még szombathelyi bírókat írtak ki a meccsünkre, vasárnapra a Sárvári-csoportból érkeztek a játékvezetők. Korábban ugye abban a régióban edzősködtem és nem tagadom: nem voltam a bírók szíve csücske. Mindenesetre furcsa, hogy hirtelen megváltoztatták a bíróküldést. Nem lesz egyszerű dolgom helyreállítani a fiúk lelki egyensúlyát, mondanom sem kell, valamennyiüket megviselte az eset.

- Megnéztem a múlt heti játékvezetői küldést, ami már hétfőnként elkészül - jelezte Gerencsér Tibor, a versenybizottság főtitkára. - Nos, Mórocz volt a vezetőbíró, Monostori és Hajba pedig a két asszisztens. Azt a sárváriaktól kellene megkérdezni, hogy Mórocz helyett végül miért Szakos dirigálta a meccset, de az nem állja meg a helyét, hogy eredetileg szombathelyi bírókat jelöltünk a találkozóra. Ugyan a játékvezetői jelentést még nem olvastam, de a történtek ismeretében már most kijelenthetem: a keddi fegyelmi ülésen napirendre tűzzük a jáki incidenst.

A jáki edzővel, Németh Zsolttal hétfő délelőtt telefonon beszéltünk, ám miután éppen Ausztriában tartózkodott, kérte, hogy este hat után keressük. Kerestük, egyelőre hiába.

Természetesen hívtuk Hajba László partjelzőt is, hogy megtudjuk: vajon miért a jáki edző reklamálása után szólt a bírónak, hogy mégsem történt szabálytalanság a tizenhatoson belül. A spori azonban egész nap elérhetetlennek bizonyult, kikapcsolta a telefonját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!