Sport

2012.12.29. 20:41

Gécsek a listavezető, Pars a nyomában

Vas megye - Országosan 1959 óta ünneplik az adott év legjobb sportolóit. Itt, Vas megyében 1973-ban indult a sorozat, első pillanattól kezdve a Vas Népe gondozta a rendezvényt.

Bodor Ferenc

Amely – ugyanúgy, mint az országos – többször is átalakult. A Vas Népe eleinte az olvasókat szavaztatta, olyan év is akadt, amikor 10 ezer (!) szavazatot számláltunk meg a sportovatban. Első alkalommal a fénykorában lévő kosaras, Patonay Imre nyerte a serleget, aki egyik hazai kosármeccs előtt emelhette magasba. A súlyemelő Antalovits Ferenc és a labdarúgó Kereki Zoltán is birtokolhatta egy-egy évig. Az átadások többször a Haladás-meccsek előtt történtek. Az első jelentős átalakulás azt jelentette, hogy az első három helyezett került címlapra. Ez is még az olvasói, szurkolói szavazatok sorrendjét jelentette. Aztán két évtized múlva, 1992-ben úgy döntött a lap vezetése, hogy egy kuratóriumot hoz létre, amelynek döntései mégis csak közelebb vannak az igazi sportértékekhez. A korábban kialakult sorrendet nem is annyira a legjobbaknak, hanem a legnépszerűbbeknek lehetett nevezni. Az új rendszer első szavazásában a nőknél Márkus Erzsébet, Koós Veronika, Stefanovits Mónika, a férfiaknál Gécsek Tibor, Horváth Attila, Voloscsuk András és Ruck Róbert sorrend alakult ki. A csapatoknál a Körmend, a Falco és a Haladás sakkcsapata került a képzeletbeli dobogóra, az edzőknél pedig Németh Pál, Antalovits Ferenc és Fodor Péter.

A korábbi vándorserleg ebben az évben Gécsek Tiboré lett. Az ünneplések helyszínei változtak, a volt BM-kubban, az akkor még működő Savaria Szálló télikertjében egyszer-egyszer, az MMIK-ban és Bükfürdőn kétszer-kétszer, Sitkén ötször, a Savaria Múzeumban egyszer volt az ünneplés. 2004-ben és 2005-ben a városháza, 2006-tól mostanáig a megyeháza ad otthont a díjátadóknak. Az összes győztes és helyezett felsorolására nincs elég hely, azt azonban érdemes megemlíteni, hogy a kalapácsvető Gécsek Tibor nyolc alkalommal volt az abszolút legjobb, azaz ennyiszer kapta meg a Vas Népe vándorserlegét. Egyszer edzője, Németh Pál is őrizhette egy évig. A csapatok közül egyszer nyert a Körmend, egyszer pedig a celli asztalitenisz-csapat.

Nos, az olimpiai bajnok Pars Krisztián pénteken ötödször vehette kezébe a serleget, s ezzel végleg az övé lett. Ha még háromszor megnyeri, akkor utolérheti Gécseket. Mindketten szentgotthárdiak, mindketten kalapácsvetők és mindketten nagyon sokat köszönhetnek a „dobópápának", Németh Pálnak. Aki Gécsek sikereinek aktív részese lehetett, Pars londoni győzelmét azonban sajnos nem érhette meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!