Sport

2013.06.20. 12:15

Ezüst és arany Szabó Viktóriától

Bük - Az Olimpici párbajtőr országos bajnokság újonc korosztályában ezüstérmet szerzett Szabó Viktória, a Szombathelyi Vívóakadémia versenyzője.

Horváth Erika

Szerdán az újonc  korosztály (1999-ben születettek)  küzdelmeire került sor a Bükfürdő Kupa Olimpici országos bajnokságon. Nemcsak a versenyzők tették próbára egymást, hanem a hőség is őket.  De dicséretükre legyen mondva, tetőtől talpig vívóruhába öltözve is álltak a sarat a forró sportcsarnokban.  A fiúknál 69 induló volt. A  Szombathelyi Vívóakadémia hét versenyzője közül a csoportküzdelmek után Bende Bencének és Gömböcz Ákosnak sikerült felkerülnie a 64-es táblára. Utóbbi tovább már nem jutott. Bence öt győzelemmel és egy vereséggel 13. helyen került a táblára. A  32-be jutásért a békéscsabai Abu Arkánt 14-10-re győzte le, de továbblépett a 16 közé is, miután az MTK-s Balajti ellen 15-9-re nyert.  A nyolcaddöntőben óriási csatát vívott a mezőny egyik legjobbjával  későbbi ezüstérmesével , a vasasos Bányaival. Felváltva vezetett a két fiú, a végét a fővárosi fiú bírta jobban (13-15).  Bende Bence a 12. helyen zárt,  ám  ha nem is az ob-szereplésért, a dobogóra azért felállhatott. Hiszen az Olimpici Grand Prix hat versenyét összesítő sorozatában a harmadik helyet szerezte meg.

A Szombathelyi Vívóakadémia két sikeres újonca. Szabó Viktória az ob-n ezüst, az összetett pontversenyben aranyérmet szerzett. Fotó: Benkő Sándor

Bende Bence az Olimpici GP-sorozatot a harmadik helyen zárta. Fotó: Benkő Sándor

A lányoknál 48-an léptek pástra, 38-an kerülhettek fel a táblára. A pontversenyt vezető Szabó Viktória veretlenül, öt győzelemmel zárta a csoportkört, és első kiemeltként az első fordulót kihagyhatta a egyenes kieséses szakaszban. A két győzelemmel, három vereséggel rajtoló Horváth Emma is folytathatta; a 32 közé még bejutott, a 16 közé azonban már nem. A nemrégiben még deréksérüléssel küszködő Szabó Viki viszont a meleggel is nagyon megküzdve egészen a döntőig masírozott. A 16 közé kerülésért az érdi Bokrost 15-14-re győzte le, a BVSC-s Borsodi elleni 15-13-as sikerrel a nyolc közé verekedte magát. A negyeddöntőben a békéscsabai Dékány ellen nyert 15-9-re, az elődöntőben pedig a debreceni Fekete ellen 15-13-ra. Az aranyéremért óriási csatát vívott Petrivel; 18-17 lett a vége a békéscsabai lány javára. Viki, akárcsak tavaly, bajnoki ezüstérmet vehetett át. Éves teljesítménye alapján, az összetett verseny eredményhirdetésén viszont a dobogó legmagasabb fokára állhatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!