Sport

2013.09.01. 22:21

Szombathelyi Nyár nemzetközi verseny - Ruck győzelme

Az A csoport küzdelmeit a HVSE nagymestere, Ruck Róbert nyerte, míg a B-ben a tapolcai Kauffmann Péter volt a legjobb a 13. Szombathelyi Nyár elnevezésű nemzetközi sakkfesztiválon.

Horváth Erika

Harmincnégyen ültek asztalhoz a Szombathelyi Nyár A-csoportos nyílt rapidversenyén,köztük 12 címet is viselő sakkozó – két nagymester, hat nemzetközi és két FIDEmester. A legrangosabb Vas megyei sakkviadalt szlovén, horvát és osztrák sakkozók tettéknemzetközivé.

A világ Top 100-ához tartozó Rapport Richárd végül is nem indult, így a HaladásVSE nagymestere, a 2575 Élő-ponttal rendelkező Ruck Róbert állt a ranglista elején, és ennek megfelelően menetelt a hétfordulós versenyen.

Az első öt mérkőzésén százszázalékos maradt, az utolsó két fordulóban a második helyen záró szlovén Miran Zupe és Németh Miklós ellen döntetlent ért el – 6 ponttal végzett az élen. A harmadik hely a HVSE nemzetközi mesteréé, Nagy Gáboré lett. Az A csoport első hat helyezettjéből öten a Haladás VSE játékosai – a hétvégén márNB Iá-es bajnokin bizonyíthatnak.

A B csoport versenyével az 1900 Élő-pont alatti sakkozók Pungor János emlékének is adóztak. A győzelmet a tapolcai Kaufmann Péter szerezte meg az alsószölnöki Süket Máté és a haladásos Szukics Ádám előtt. Az első hatba négy Vas megyei került be,

Végeredmény.

A-csoport:  1. Ruck Róbert (Haladás) 6 pont, 2. Miran Zupe (szlovén) 5,5, 3. Nagy Gábor (Haladás) 5, 4. Ruck Tamás (Haladás) 5, 5. Németh Miklós (Haladás) 5, 6. Kovács Gábor (Haladás) 4,5.

Különdíjasok. Legjobb női versenyző: Lakos Nikoletta (Haladás, 4 pont). Legjobb ifjúsági: Czupor Attila (Sárvár, 4,5). Legjobb senior: Kovács Borisz (szlovén, 4,5). B-csoport: 1. Kaufmann Péter (Tapolca) 6 pont, 2. Süket Máté (Alsószölnök) 5,5, 3. Szukics Ádám (Haladás) 5, 4. Takács Károly (Alsószölnök) 5, 5. Szabó Gábor (Budapest) 5, 6. Ugróczky Péter (Haladás) 5. Különdíjasok. Ifjúsági: Mesaros Sebastian (Haladás, 5). Senior: Király Ferenc (Alsószölnök, 5). Női: Nemec Hana (szlovén, 4,5).

Az eredményhirdetésen további két különdíj is gazdára talált: a legsportszerűbb sakkozónak az ajkai Kaufmann Kristófot választották, míg a legjobb szombathelyi ifjúsági versenyzőnek a mindössze 8 esztendős Borhy Marcellt, aki 5 pontjával a B- csoport nyolcadik helyén zárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!