Sport

2014.05.18. 17:55

Magyarország csapata második a Savaria Kupán

Szombathely - A 36. Alcufer Savaria Kupa nemzetközi női röplabdatornát Románia együttese nyerte, miután a záró napon 3:1-re legyőzte Magyarország addig szintén veretlenül álló válogatottját.

Horváth Erika

A 2014. évi Savaria Kupa harmadik játéknapjának – akárcsak az elsőnek – ismét az Arena Savaria volt a helyszíne. A szombati matinén a két nyeretlen együttes találkozott: a pénteken a magyaroktól két szettet elvevő finn válogatott dolgát csak az első játszmában tudták megnehezíteni a dánok.

Finnország–Dánia 3:0 (23, 18, 12). Ezzel eldőlt, hogy a Savaria Kupa harmadik helyén Finnország, a negyediken Dánia csapata végzett.

Az előzetesen beharangozottakkal ellentétben Jan de Brandt, a magyar válogatott szövetségi kapitány Románia ellen nem próbálgatott, már a finnek elleni meccs után kijelölte a jövő hétvégi, franciaországi Eb-selejtezőre utazó 12-es keretét, és azzal a csapattal szállt harcba a Savaria Kupa első helyéről döntő találkozón.

Nyitásfogadási problémák miatt négy ponttal elléptek a románok, akiket – miután gyorsan és pontosan támadtak – nehéz volt utolérni. 7-11 után kezdett eszmélni és zárkózni is a magyar együttes. Már 11-12-nél jártunk, amikor a románok időt kértek. Ezután elmaradt az áttörés, újra négy pontra távolodtak a vendégek (16-20). A hajrában, 23-23-nál sikerült utolérni őket, de a befejezés a románoké volt (23-25). A második szettben már sokkal jobban összeállt a magyar lányok játéka, és időkéréssel sem sikerült túl nagy zavart okoznia Guillermo kapitánynak. Bár 21-21-nél egyenlítettek a románok, fordítani már nem engedték őket a mieink (25-22). A folytatásban visszatért az első szettbeni átok – nem ment a nyitásfogadás (0-5). Közben a nagy román ütésekkel és magas sáncokkal is meg kellett birkózni. De szép lassacskán sikerült felvenni a rivális ritmusát és 20-20-nál utol is érni. Ám a románoké lett az első játszmalabda és az újabb szettgyőzelem is (23-25). Ha játszma eleje, akkor gyenge magyar nyitásfogadás. A negyedikben 1-8-ig léptek el pillanatok alatt a szomszédok. Ezúttal később sem sikerült közelíteni, ráadásul 7-15-nél egy „spárgás" védőmozdulatnál combsérülést szenvedett a magyar csapat liberója, Lévai Vivien – a csapatkapitány, a 184 centis szélső ütő, Liliom Rita lépett a helyére –, ezzel végleg megpecsételődött a magyar csapat sorsa, könnyen lezárták a mérkőzést a románok (16-25).

 

A 36. Savaria Kupát Románia együttese veretlenül nyerte. Magyarország két győzelemmel, egy vereséggel a második helyet szerezte meg.

Jan de Brandt: – Nyitásfogadásban sokat hibáztunk, a románoknak pedig nagyon jó volt a blokkjuk és a támadásuk is. De remek meccset játszottunk. Sajnos mindig nekünk kellett futnunk az eredmény után és ez felemésztette az erőnket.

A Savaria Kupa vendége volt a magyar röplabdasport edzőlegendája, dr. Kotsis Attiláné, aki három olimpián (két negyedik és egy ötödik hely volt a mérleg), két világ- és öt Európa-bajnokságon is dirigálta a magyar női válogatottat – utóbbiakról egy ezüst és két bronz is a vitrinbe került. Jól ismerhetik őt a sportág vasi szimpatizánsai, hiszen sikeres csapata(i)val számos Savaria Kupán ünnepelhettük őt is. Gabi nénit közelgő 86. születésnapja előtt köszöntötték, ő pedig meleg szavakkal emlékezett a régi nagy, teltházas tornákra és reményét fejezte ki, hogy a jövőben a röplabdára megtelik majd az aréna is.

Vasárnap még egy háromszettes edzőmeccset játszott egymással a magyar és a román válogatott. A hazai együttesben inkább azok kaptak szerepet, akik nem utaznak a hétvégi, franciaországi Eb-selejtezőre, illetve a kapitány a sérült liberójátékosa helyére Kötél Dórát hívta be. A meccs 2:1 (16, 19, -21)-es román győzelemmel zárult.

Magyarország–Románia 1:3 (23:25, 25:22, 23:25, 16:25)

Szombathely, 400 néző, nemzetközi női röplabda-mérkőzés, vezette: Adler, Éva.

Magyarország: Horváth D., SZÉLES, Liliom, SÁNDOR, DOBI, Tálas. Csere: Lévai (liberó), Szombathelyi, Kötél Zs., Pallag, Vacsi. Szövetségi kapitány: Jan de Brandt.

Románia: Ilie Albu, CALOTA, SALAORU, ONYEJEKWE, BACIU. Csere: Manu (liberó), Trica, Miclea Grigoruta, Bacsis. Szövetségi kapitány: Gallardo Guillermo.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!