Sport

2015.01.02. 14:15

Nagy kártyacsata - Országos döntő 16 versenyzővel

Kőszeg – December 28–29-én rendezte a Magyar Snapszer Szövetség a 2014-es országos snapszerbajnokság döntőjét – hazai, kőszegi sikerrel zárult a finálé, idén is Táncsics Péter nyert.

Tóth Gábor

A kőszegi székhellyel bíró Magyar Snapszer Szövetség már harmadik alkalommal írta ki az országos bajnokságot. Ezúttal 16 selejtező várta a kártyajáték kedvelőit – azok a települések adtak otthont selejtezőnek, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján volt érdeklődés a bajnokság iránt. A selejtezők során szerte az országban pontosan 352 kártyás ült asztalhoz a kvalifikáció reményében. Az országos döntőben a 16 győztes vehetett részt (két hölgy is beverekedte magát a legjobbak közé). Az összes bajnok eljött Kőszegre, ami nem meglepő, hiszen a gáláns szövetség az utazásukat és a szállásukat is fizette. A kétnapos erőpróbának a Lóránt Gyula Sporttelep adott otthont. A versenyzők maratoni kártyacsatákat vívtak, nem volt ritka a nyolc-kilenc órás parti – drámában sem volt hiány. Egyébként egy párharc két nyert 66-os partiig tartott, egyenes kieséses rendszerben zajlott le a döntő. Csak érzékeltetésképpen: szombaton 10 órakor kezdődött a küzdelem, az utolsó páros vasárnap hajnalban, 2.30-kor állt fel az asztaltól, vasárnap szintén 10 órakor kezdtek az állva maradt versenyzők, a döntő parti hétfő reggel 3 óra után fejeződött be (másfél óránként 10 perc pihenőt kaptak a versenyzők).

A 2014-es bajnokságot a Magyar Snapszer Szövetség elnöke, Táncsics Péter nyerte meg. Aki egyébként az első, 2012-es kiírásban is a legjobbnak bizonyult. A tavalyi bajnok, a szintén kőszegi Kozmor Imre ezúttal a nyolc között búcsúzott a küzdelmektől. Másodikként az egri Lendvai Albert, harmadikként a kőszegi Németh Sándor, negyedikként pedig a röjtökmuzsaji Peszlen Tamás végzett.

– Mint rendező, mint a szövetség munkatársa a főnyereményt, egy Las Vegasba szóló kétszemélyes utazást természetesen nem vettem, nem vehettem át – árulta el Táncsics Péter. – Egyébként a döntő szinte minden résztvevőjét díjaztuk valamilyen formában. A visszajelzések alapján is nyugodtan mondhatom, hogy szervezés és színvonal szempontjából is most bonyolítottuk le a legjobb döntőt – hiába, évről évre fejlődünk. Érdekesség, hogy a 16-os mezőnyben csak két újonc volt, a többi résztevevő már mind részese volt egy, de inkább két országos finálénak. Lehet, hogy kialakult az országos élmezőny? Egyébként a döntő fizikailag és szellemileg is megterhelő volt. Ilyen felkészült, gyakorlott ellenfeleknél, ilyen hosszú partiknál a szerencsének már kevés szerepe van. Annál több a tudásnak, a rutinnak, a fizikai és szellemi állóképességnek.

 

– Nagy siker a snapszerbajnokság, természetesen 2015-ben is kiírjuk, a tervek szerint márciusban kezdődik a versenyszezon – tudtuk meg Táncsics Pétertől. – Azt még nem döntöttük el, hogy hány selejtezőt hirdetünk meg. Úgy tűnik, hogy 16-nál többre is lenne igény. Az viszont biztos, hogy a 2015-ös döntőt nem Kőszegen rendezzük meg, vélhetően Budapest, Győr, Sopron és Körmend közül kerül majd ki a házigazda. A versenyeinken sok külföldi snapszeros is megfordul, így egyre élénkebbek a nemzetközi kapcsolataink. A szövetség válogatottja az idén például eleget tesz erdélyi, révkomáromi, osztrák, német és szlovén meghívásnak is.

– Jól alakulnak a dolgaink, fejlődik a szövetség, a snapszer pedig szerencsére egyre népszerűbb Magyarországon – zárta szavait Táncsics Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!