Sport

2015.11.22. 19:11

Eb-bronzérmesek Rapport Richárdék – Ruck Róbert női együttese hetedik lett

Reykjavík - Rapport Richárd remeklése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy magyar férfi sakkválogatott bronzérmes lett az izlandi sakkcsapat Európa-bajnokságon. A Ruck Róbert vezette női együttes a hetedik helyen végzett.

Horváth Erika

A Haladás VSE 19 esztendős nagymesterét, a novemberi világranglistán 46. Rapport Richárdot (2693) is soraiban tudó magyar férfiválogatott pénteken fordulatos csatában 2,5-1,5-es győzelmet aratott Spanyolország csapata felett, amellyel a negyedikről a hatodik helyre csúszott – igaz, a másodikkal azonos volt a pontszáma (10). A csapatból Rapport – aki ismét a magyar kvartett legbiztosabb pontjának bizonyult és Almási Zoltán tudott győzni, Lékó Pétert döntetlent ért el, Berkes Ferenc kikapott. Rapport David Anton Guijarrót (2630) verte világossal. Az utolsó előtti, 8. fordulóban a a címvédő Azerbajdzsán volt a Polgár Judit szövetségi kapitány vezette együttes ellenfele – a végeredmény pedig óriási bravúr: 3,5-0,5 a magyarok javára. Rapport Ricsi ismét szárnyalt: a második táblán világossal győzte le a világranglistán 22., időzavarba kergetett Radzsabovot (2739). Almási legyőzte Naitischot (2689), az éltáblán Lékó remizett Mamedjarovval (2743), a negyediken Berkes nyert Szafarli (2657) ellen. A csapat sikerével a második helyre ugrott (10 pont), a vasárnapi záró fordulóban az élen 14 ponttal álló orosz együttessel játszhatott – az éremszerzés volt a tét. Az Élő-pontok alapján mind a négy táblán az oroszok voltak erősebbek: Lékó Péter (2708)–Peter Szvidler (2745), Alekszandr Griscsuk (2750)– Rapport Richárd (2693), Almási Zoltán (2689)–Jevgenyij y Tomasevszkij (2743), Jan Nyepomnyatcsij (2705)–Balogh Csaba (2645) – de 2-2 lett a vége, mind a négy magyar játékos döntetlent tudott elérni. Ezzel eldőlt, hogy Oroszország az Európa-bajnok (15 pont), de a magyarok végső helyezése más csapatokétől is függött. A riválisok közül Franciaországnak és Örményországnak sikerült győznie, ezzel csapatpontszámban beérték a mieinket (13-13). A segédpontszámítás végül az örményeknek kedvezett, megelőzték a magyarokat. A franciák azonban nem, így az eredetileg hetedik helyen rangsorolt együttesünk – öt győzelemmel, három döntetlennel és egy vereséggel – bronzérmet szerzett.

Rapport Richárd óriási sorozatot mutatott be – kilenc mérkőzéséből ötöt megnyert, hármon döntetlent ért el, csak egyszer vesztett (Fotó: Magyar Sakkszövetség)

Külön kell szólni Rapport Richárdról, aki igazolta az Európa-bajnokság előtti sajtótájékoztatón tett kijelentését, hogy élete legjobb formájában van. A kilenc forduló során elért 6,5 pontjával, 72,2 százalékos teljesítményével a kontinensviadal ötödik legeredményesebb sakkozója lett (a rajtlistán a 2693 Élőjével a 23. helyen állt), a második táblások közül pedig a legjobb. A versenyen nyújtott teljesítménye 2828-as performanszértékű – ez azt jelenti, hogy 16,4 Élő-ponttal növekedik az értékszáma. Tehát hat hónap  után  ismét visszatérhet a 2700-asok klubjába – 2715 Élővel a világranglista 46. helyéről a 33-ra ugorhat.

A Haladás olimpiai ezüstérmes nagymestere, Ruck Róbert által vezetett magyar női csapatnak a pénteki 7. fordulóban meg kellett hajolnia az első kiemelt, éllovas Oroszország csapata előtt (1-3), Vajda Szidónia és Rudolf Anna tudott döntetlent elérni, a többiek kikaptak. A szombati 8. fordulóban sem tudott fordítani a papírformán a magyar csapat: 2,5-1,5-re kapott ki az esélyesebb grúzoktól. Papp Petra szerzett teljes pontot, Rudolf Anna pedig felet. A magyar csapat a 10. helyről várhatta az utolsó fordulót, ahol Lettország volt az ellenfél. Az értékszámok alapján ezúttal a magyaroknak állt a zászló, nyertek is 3-1-re. Papp és Gara győzött, Mádl és Rudolf remizett. Végeredményben öt győzelemmel, egy döntetlennel, három vereséggel, 11 ponttal a hetedik helyen zárt az előzetesen kilencedik helyen rangsorolt magyar válogatott. Az Európa-bajnoki címet Oroszország szerezte meg Ukrajna és Grúzia előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!