Sport

2016.02.16. 18:46

Eb-(k)re készülnek - vasiak az utánpótlás-válogatottakban

Szombathely - Három korosztályos fiú kosárlabda-válogatott is készül az idei kontinensviadalokra - mindegyiknek vannak vasi szereplői. A Váradi Attila vezette U16-os magyar együttes a múlt héten a Szent István Kupán szerzett bronzérmet - és sok tapasztalatot.

Horváth Erika

A székesfehérvári nemzetközi Szent István Kupán európai élcsapatok U16-os együtteseivel találkozhatott a korosztályos magyar válogatott, amelyet a Szombathelyi Kosárlabda Akadémia (SZOKA) szakmai vezetője, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége szakmai és utánpótlás-bizottságának tagja, Váradi Attila vezet, egyik segítője pedig az Egis Körmend NB I-es csapatának edzője, Hencsey Tamás. (A másik Peresztegi Nagy Ákos, a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia szakmai vezetője.) A csapatban - amely négy meccséből csak a mezőnyből kiemelkedő Real Madrid ellen szenvedett nem nagy arányú, nyolcpontos vereséget -, két SZOKA-játékos, Dancsecs András és Körmendi Bence kapott szerepet. A nyolccsapatos torna legjobb magyar játékosának Dancsecs Andrást, legjobb edzőjének pedig Váradi Attilát választották. A korosztály B divíziós Európa-bajnokságára készülő együttesnek ez már a harmadik nemzetközi tornája volt.

- A tornát megelőzően sok bajnokija volt a játékosoknak, ezért nem a legfrissebben érkeztek. de így is nagyon jó felkészülési állomásnak bizonyult - mondta Váradi Attila. - Most nem elsősorban egyénileg jól képzett kosarasokból álló válogatottak, hanem összeszokott, nagyobb taktikai repertoárral rendelkező csapatok ellen játszottunk. És ez komoly kihívás volt. Meccsről meccsre javultunk, biztató volt a játék képe, persze még sok javítanivaló is van, elsősorban a védekezésben. Fehérváron 14 fős kerettel dolgoztunk, de még más játékosok is számításba jöhetnek, lesznek olyan megmérettetések, ahol mások is bizonyíthatnak. Dancsecs Andris meghatározó játékosa volt a válogatottnak, pontokban és a csapat szerevezésben is oroszlánrészt vállalt - különdíjjal is elismerték a teljesítményét. Körmendi Bence most kevesebb lehetőséget kapott, mint korábban. Mindenkinek jólesik az elismerés, különösen akkor, ha a szakmai közegből kapja - utalt a saját különdíjára is Váradi Attila.

A különdíjas Dancsecs András (balról) a Real Madrid elleni mérkőzésen (Fotó: facebook.com/SPORTOPUS/)

Az U16-os válogatott kontinensviadalát augusztus 11-20. között Szófiában rendezik. A magyarok Írországgal, Izraellel, Macedóniával, Skóciával és Angliával kerültek egy csoportba.

Az U18-osoknak július 29. és augusztus 7. között Macedóniában, Szkopjében lesz a B divíziós Európa-bajnokságuk, hatosukban Bulgária, Ciprus, Írország, Lengyelország és a házigazda ellen kell majd pályára lépniük. Ezt a válogatottat Ferenczi Tamás vezeti, segítői: Horváth Imre és a Falco-Trend Optika KC Szombathely FIBA edzőképzésben is képesítést szerzett trénere, Váradi Kornél. Szombathelyről eddig két - Durázi Krisztofert és Kozma Gergőt -, Körmendről pedig négy kosarast - Doktor Pétert, Molnár Leventét, Bordács Somát és Németh Ákost - vettek számításba.

A  fehérvári torna legjobb edzőjének választott Váradi Attila (Fotó:  MKOSZ)

Az U20-as válogatott az egyetlen, amely az A divízióban játszhat - köszönhetően a tavalyi B divíziós bronznak, melyet a Perl Zoltán és Váradi Benedek által is fémjelzett csapat ért el. A keret, amelybe volt meghívása két szombathelyi játékosnak, Bagó Martinnak és Hódi Patriknak is, Pór Péter irányításával részben a felnőtt válogatottal készül. A további két edző: Forray Gábor és Honti Viktor. A 16 csapatos elit Eb július 16. és 24. között lesz Helsinkiben, a csoportellenfelek pedig: Törökország, Németország, Litvánia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!