Sport

2016.02.23. 18:17

Népszerű a műfüves pálya - Profi és amatőr csapatok egyaránt használják, jönnek Ausztriából is

Körkép - Komoly népszerűségnek örvendenek a megye műfüves pályái a téli felkészülési időszakban. Szombathelyen, Bükön és Szentgotthárdon is egymást érik a labdarúgócsapatok.

Tóth Gábor

Az elmúlt hétvégén elrajtolt az NB II-es labdarúgó-bajnokság tavaszi idénye. Mint azt Falussy Péter, a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár sportszervező főmunkatársa elárulta, a mezőny jelentős része Bükön, Bükfürdőn gyűjtött erőt a tavaszi folytatásra. Voltak visszatérő csapatok, mint például a Bognár György szakmai igazgató vezette Csákvár, vagy az új edzővel, Csábi Józseffel menetelő Szolnok. Ugyanakkor új klubok is jelentkeztek. Ilyen volt a másodosztály őszi meglepetéscsapata, az újoncként bronz-érmes helyen telelő Budaörs, vagy a bentmaradásra hajtó Ajka - utóbbi klub a télen két szombathelyi kötődésű szakemberrel, Székely Tibor vezetőedzővel és Artner Tamás szakmai igazgatóval erősített.

Fotó: Unger Tamás

- A csapatok egyöntetű véleménye szerint már nem csak a kiváló talajú centerpálya miatt érdemes nyáron Bükre járni edzőtáborozni, de január-februárban segítheti a szakmai munkát és a közösség kohézióját, ha a játékosok eltöltenek néhány napot a műfüves pályánkon is - tudtuk meg Falussy Pétertől. - Az élő füves pálya téli alternatívájára nemcsak a profi csapatok részéről mutatkozott nagy kereslet az idei szezonban, de itt játszott több mint 15 edzőmérkőzést a Haladás VSE több utánpótlás gárdája is, emellett hazai és osztrák amatőr gárdák bérelték a pályát, jellemzően inkább edzőmérkőzésekre, mint tréningekre.

Szentgotthárdon december 23-án nyitotta meg kapuit a megye legújabb nagyméretű - a város önkormányzata által működtetett - műfüves labdarúgópályája.

- Nagyon várta már a város, a környező települések sportszerető közönsége ezt a műfüves pályát. Sok ember sok munkája van ebben a létesítményben, méltán lehetünk büszkék rá - fogalmazott Gaál Ákos, Szentgotthárd városi sportreferense. - A csapatok egyből birtokba vették a műfüvet. Hétvégente szinte mindig telt házunk van, hétköznap viszont még lehet javítani a kihasználtságon. Döntően amatőr csapatok fociznak nálunk, és meglepően sok igénylés érkezik Szlovéniából, Ausztriából. Nem tagadom, még a tanulóidőt tapossuk. Jövőre megpróbálunk nyitni a szállásadók felé, és a felsőbb osztályban szereplő csapatok irányába is. Még sok a munka, a következő szezonra szeretnénk szépen elrendezni, parkosítani a létesítmény környékét is. Szerintem jó úton járunk.

- Szombathelyen 2007 óta működik a műfüves pálya - árulta el Gyimesi Csaba, az Illés Béla Futball Akadémia létesítményvezetője. - Az idei szezonra teljesen kicseréltük a pálya borítását, hetedik generációs műfű fedi a pályát, ez már nagyon hasonlít a természetes fűhöz. December 10-én végeztünk a beruházással, a felújítással, azóta 101 százalékon pörög a kihasználtságunk - egészen március elejéig így lesz. Szombaton és vasárnap 9-től 21 óráig telt ház van, hétközben pedig este adjuk ki a pályát. Természetesen edzett a pályánkon a Haladás felnőttcsapata, és sokat használják saját utánpótlásgárdáink is. A csapatok zöme már szeptemberben lefoglalta az időpontokat, tehát nincs üresjárat, percre pontosan be van osztva a program. És a hagyományoknak megfelelően osztrák csapatok is gyakori vendégeink. Nagyon úgy tűnik, hogy szükség lenne még egy műfüves pályára, éppen ezért elképzelhető, hogy az Illés Akadémia épít még egyet. Igazán optimális esetben az új műfüves pálya már 2016 decemberére felépülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!