Sport

2016.10.21. 15:45

Erre figyeljen, ha ősszel sportol!

Megyei körkép - Az ősz beköszönte után az óvatlanok könnyen megbetegedhetnek vagy lesérülhetnek. Olvassa el a profi sportoló intelmeit!

Elek Szilveszter

AZ ÖLTÖZÉK ÉS A BEMELEGÍTÉS A LEGFONTOSABB!

- Az őszi hónapokban szeszélyes az időjárás, lehet, hogy amikor elindulunk, még süt a nap, aztán rövidesen szakad az eső - mondta Gergácz Péter sportoktató. - Ezért úgy tervezzük a kiruccanásokat, hogy fedett helyek is legyenek az útvonalunk közelében. Fontos a réteges ruházat, amely ne legyen túl meleg! Nem kell magunkra öltenünk túrabakancsot és télikabátot, egy átlagosabb sportoláshoz elegendő a sportcipő és a futóruházat is. Esőkabátot mindig vigyünk magunkkal, és legyen rajtunk kesztyű, sál, illetve sapka is, ugyanis a legtöbb hő a fejen keresztül szökik el a testből - tette hozzá.


Kovács Klaudia naponta fut egy kört a Csónakázótó körül. Ha ősszel sportolunk, kényelmes, ne túl meleg ruhát öltsünk magunkra! Fotó: Unger Tamás

- Szintén nélkülözhetetlen a bemelegítés, amire a hidegebb hónapokban jobban oda kell figyelni, mint tavasszal és nyáron - hangsúlyozta a sport-oktató. - Ilyenkor az alacsony hőmérséklet miatt lassabban melegszenek fel az izmok, ezért könnyű azokat meghúzni. A bemelegítés mozdulatsorai persze sportáganként változóak, de én általánosságban a hosszabb, lassú mozgásokkal tarkított bemelegítést javaslom, például a sétát, a kocogást, illetve a váll- és térdkörzést, a csípő- és bokagyakorlatokat - fejtette ki.

A szakértő azt is elmondta, hogy mit ajánlatos fogyasztani a szabadban töltött órák e-lőtt. - Kimondottan mozgás előtti étel és ital nincs - tudtuk meg tőle. - Ha megéhezünk kocogás előtt, akkor megehetünk egy banánt, a hosszabb túrák előtt pedig valamilyen tésztakülönlegességet, mert azok lassabban szívódnak fel. Amiket viszont rendszeresen fogyasztani kell, azok a vitaminok, ezért együnk sok zöldséget és gyümölcsöt is - tanácsolta.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy vajon jó ötlet-e a kiruccanás előtt elszürcsölgetni egy bögre forró italt. - Ettől nem lesz ellenállóbb a szervezetünk, sőt, inkább stresszhatásnak tesszük ki a hirtelen hőmérséklet-változás miatt - jelentette ki Gergácz Péter. - Viszont, ha olyan túrát szerveztünk, amelybe beiktattunk pihenőket, például megyünk egy kört a Csónakázótó körül, közben pedig beülünk valahova, akkor nyugodtan ihatunk forró teát - tette hozzá.

 

HA MEGFÁZUNK, NE HŐSKÖDJÜNK!

- Ha megbetegszünk, ne sportoljunk, hanem pihenjünk, és kúráljuk magunkat - hallottuk a sportoktatótól. - Ugyanis ha rámozgunk a megfázásra, nem foglalkozunk vele, akár tüdőgyulladást is kaphatunk. A vitaminkúra nátha esetén nélkülözhetetlen, mivel így sokkal hamarabb meggyógyulhatunk, és kevesebbet veszítünk a formánkból - fejtette ki.

Azoknak, akik nem tudnak természetes módon elegendő vitamint bevinni, a szakértő a teljesen megbízható táplálékkiegészítőket javasolja - kaphatóak már előre összeállított napi vitaminpakkok is.

 

LEGYÜNK TÜRELMESEK AKKOR IS, HA MEGGYÓGYULTUNK!

- Sokan amint kicsit jobban érzik magukat, és látják, hogy kinn süt a nap, rögtön kedvet kapnak az aktív sportoláshoz - mondta a szakértő. - Ez a betegség kiújulását is eredményezheti, de semmiképpen sem esik jól a szervezetnek. A betegség előtti formánkhoz csak fokozatosan, lépcsőfokonként haladva térjünk vissza, például sétáljunk a futópadon, vagy lassan kocogjunk - figyelmeztetett Gergácz Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!