Sport

2015.03.07. 16:23

Ligeti Dániel parádézott, aranyérmet nyert

Szombathely - Komoly érdeklődés közepette zajlott le a mögöttünk hagyott hétvégén a kötöttfogású Birkózó Magyar Nagydíj Polyák Imre Emlékverseny. A magyarok remekül szerepeltek, a HVSE sportolója, Ligeti Dániel például aranyérmet nyert 130 kilóban.

Tóth Gábor

A Magyar Birkózó Szövetség 24 fős válogatottal érkezett Szombathelyre, de több birkózót nevezett még a klubjuk, így nőtt 34 fősre a létszám. Sok fiatal, feltörekvő tehetség kapott helyet kapott a piros-fehér-zöld delegációban, és persze eljöttek a vasi megyeszékhelyre a kipróbált, rutinos harcosok is. Népes, erős mezőny gyűlt össze az Arena Savariában, 27 ország, négy földrész közel 250 versenyzője nevezett, világ- és Európa-bajnokok sora, sőt Karam Gaber személyében egy egyiptomi olimpiai bajnok – vagyis a világ élmezőnye. A csaták hevességére jellemző, hogy többször kellett orvosi segítséget igénybe venni, térd-, boka-, váll- és bordasérülés is szerepelt a repertoárban.

A nagydíj szombati, első versenynapja reggel 8 órakor kezdődött: a 66, 75, 85 és 130 kilogrammosok csaptak össze – tizennégy magyar versenyzőnek szurkolhattak a sportág kedvelői. Rögtön egy rossz hírt is közöltek a szervezők, betegség miatt az olimpiai ezüstérmes, vb-bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás nem vállalhatta a szereplést. A mérkőzések három szőnyegen zajlottak, az érdeklődők kivetítőkön is figyelemmel kísérhették a meccseket, a szpíker pedig mindig közölte, hogy kik, milyen eredményekkel rendelkező sportolók gyűrik éppen egymást – vagyis minden flottul meg volt szervezve.

A 20 nevezőt felvonultató 130 kilós súlycsoportnál megbolydult a csarnok, ugyanis szőnyegre lépett az egyetlen szombathelyi versenyző, a Haladás VSE sportolója, Ligeti Dániel – aki alapvetően szabadfogásban jeleskedik, de most kötöttfogásban is próbára tette a tudását. Első ellenfelét,a román Tiberiu Barbazant meggyőző birkózással múlta felül (5-2) – óriási szurkolást kapott. Ligeti lendülete a folytatásban is kitartott. A negyeddöntőben – mindössze egy perc 10 másodperc alatt – „dobóiskolát" bemutatva 8-0-ra verte a japán Arata Sonodát. Az elődöntőben igazi nagy hal várt Ligetire, az olimpiai ezüstérmes (2012), kétszeres világbajnok (2006, 2013) észt Nabi Heiki személyében. De Ligeti erőtől duzzadó, érett, taktikus birkózással rukkolt elő, és komoly bravúrt bemutatva 1-0-ra nyert – az utolsó másodperceket egy emberként számolta vissza a csarnok

– Nagyon boldog vagyok! – tört ki az öröm Ligeti Dánielből rögtön a mérkőzés után. – Szabadfogásúként eljöttem egyet birkózni a kötöttfogásúak közé, nem gondoltam, hogy ilyen jól sikerül ez a kirándulás. Erős volt ugyanis a mezőny, neves birkózók szerepeltek a súlycsoportomban. De jó erőben éreztem magam, jó formában voltam, nagyon jól ment a birkózás. Örülök, hogy bejutottam a döntőbe!

 

És mint utólag kiderült, Ligeti Dániel meg is nyerte a súlycsoportját, ugyanis a döntőt ellenfele, Lám Bálint bokasérülés miatt kénytelen volt kihagyni.

Szombaton még egy magyar érem született: Szabó László (75 kg) állhatott a dobogó 2. fokára. Egyébként még egy szombathelyi birkózó szőnyegre lépett szombaton, az olimpiai bronzérmes Hatos Gábor vívott egy szabadfogású bemutató mérkőzést – a szombathelyi szurkolók nagy örömére.

A vasárnap az 59, a 71, a 80 és a 98 kg mezőnye következett, 20 magyar versenyzett – a hangultra ismét nem lehetett panasz. Az 59 kilogrammosok selejtezőjén, az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmes Módos Péter 8-6-s vezetésnél vállsérülést szenvedett, így kénytelen volt feladni a mérkőzést. Döntőbe jutott azonban három birkózónk is: 71 kg-ban Korpási Bálint, 80 kg-ban Bácsi Péter, míg 98 kg-ban Kiss Balázs – ami kifejezetten remek teljesítmény. A kora délutáni finálékban először Kiss Balázs hajtotta meg az olasz Timoncinit, s nyert 1-0-ra, majd Korpási Bálint 5-0-ra győzte le a masszív román Cojocarit. A nap utolsó döntőjét Bácsi Péter birkózta és nyerte is meg, a tavalyi Eb-bronzérmese ellen. A magyar csapat ezzel négy aranyat és két ezüstöt nyert az idei szombathelyi nagydíjon, így a csapatversenyben is az élen végezte Kazahsztánt és Grúziát megelőzve.

– Felülmúlta a várakozásainkat a végeredmény, előzetesen ugyanis edzőkollégáimmal két aranyban reménykedtünk – értékelt Barcelona olimpiai bajnoka, a birkózóként négyszeres Európa-bajnok, szövetségi edző, Repka Attila. – Nagyon jól birkóztak a fiatalok, és szépen teljesítettek a rutinos versenyzőink is. Ligeti Dániel remek szereplése viszont nem meglepő, egy kiváló birkózóról van szó, aki kötött- és szabadfogásban is képes világszínvonalú teljesítményre – ezt láthattuk is tőle. Mára a szombathelyi nagydíj a világ egyik legrangosabb versenyévé nőtte ki magát, idén is nagyon erős mezőny gyűlt össze – ezért is értekes a sok szép magyar eredmény. A szervezés – mint Szombat helyen mindig – tökéletes volt.

 

Civilben, a nézőtéren fedeztük fel az elmúlt évek legjobb, legismertebb magyar birkózóját, az Európa-bajnok, az ötszörös vb ezüstérmes, sokszoros magyar bajnok, négy olimpián szőnyegre lépett Deák Bárdos Mihályt.

– Nemzetközi porondon már nem birkózóm, itt Szombathelyen búcsúzom a mezőnytől – árulta el a 40 esztendős Deák Bárdos Mihály. – Az évek múlását azon vettem észre, hogy egyre lassabban regenerálódik a szervezetem, egyre lassabban heverek ki egy-egy sérülést. Valamint a civil életem is úgy alakult – önkormányzati képviselő vagyok Miskolcon, a helyi sportiskolában pedig szakmai vezetőként dolgozom – hogy hetente már csak három edzésen tudok részt venni. Ez pedig kevés a nemzetközi porondhoz, nem akarom lerombolni a nimbuszomat. A birkózással nem hagyok fel teljesen, a hazai versenyken, illetve a Bundesligában még szőnyegre lépek majd olykor, olykor. Szombathely mindig is kedves hely volt a számomra, jókat birkóztam a Magyar Nagydíjon, adott volt, hogy itt vonuljak vissza a nemzet közi porondtól. Boldog vagyok, hogy ennyi időt eltölthettem szeretett sportágamban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!