Sport

2013.08.30. 14:25

Sikeres SZoESE

Több mint félévszázados történetének legeredményesebb szezonját könyvelhette el a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület - tudtuk meg dr. Gál Lászlótól, a SZoESE ügyvezető elnökétől.

Horváth Erika

– Szervezettségben és eredményességben is nagyon jó idényt zárt az egyesület, amely egyidős az intézményünkkel, 1959-ben alakult – mondta dr. Gál László.

– Először is, nőtt a sportolói létszám, az utánpótlássportban sokkal többen vesznek részt. Ez részben a társasági adókedvezménynek (TAO) is köszönhető. Közel ötven gyerekkel két atlétikai utánpótláscsoportunk is van, és egy 11–14 éves korosztályú fiú kézilabdacsapatunk is, amely az országos elődöntőig jutott. Újraszerveződött a tájfutás, a futsal szakosztályunk a Gothard iskolában lány- és fiúcsapatot is működtetett; az új tanévben már csak a lányok csoportja marad meg.

Nagyszerűen szerepeltek a SZoESE felnőtt együttesei. A két évvel ezelőtt szerveződött női futsalcsapata bejutott az NB I-be. (Az ott kötelező U15-ös csapatot is sikerült már összeverbuválni.) Mindkét – a férfi és női – NB II-es röplabdaegyüttesük bronzérmet szerzett – ha nem is nagy mezőnyben, de nagyon jól hajrázva. Büszkeségük a férfi kosárlabdacsapat, amely a mögöttünk hagyott szezonban már nem az NB II-ben, hanem az újonnan indított – NB II-es státusú és színvonalú – egyetemi bajnokságban szerepelt. Megnyerve a nyugati csoport küzdelmeit bejutott az országos döntőbe, ahol gyakorlatilag az utolsó negyedben csúszott le az első helyről – végül negyedik lett.

A SZoSE szakosztályai közül a női kosarasoknál változás lesz: az őszt az egyetemi bajnokságban kezdik (Fotó: Kiss Teodóra)



– A lány kosarasok az amatőr NB I. nyugati csoportjában hetedikek lettek, korábban volt már jobb helyezésük, a rájátszásban a 12. helyet szerezték meg. Ebben az osztályban finanszírozhatatlannak ítéltük meg a női kosarasaink további szerepeltetését, ezért ősszel ők is az egyetemi bajnokságban indulnak – folytatta dr. Gál László.

– Ezzel a lépéssel 5 millió forintot spórolunk, így helyreállíthatjuk a többi szakosztályunk pénzügyi egyensúlyát. Viszont az egyetemi bajnokságban feltétel a hallgatói jogviszony és a 25 éves korhatár, így néhány eddigi játékosunkat elveszíthetjük. A férfi futsalosaink kilencedikek lettek az NB II-ben. Sajnos ezt a csapatot anyagi okok miatt nem tudjuk megtartani. A SZoESE többi szakosztálya közül a közép- és hosszútávfutásra szakosodott atléták a legeredményesebbek, futószalagon szállították a jobbnál jobb eredményeket. Az egyetemi sportegyesületnél egyre erősebbnek tűnik a szabadidősport is. Például hétről hétre 370-en vettek részt az évfolyambajnokságokon. Óriásit nőtt az erősítőterem látogatottsága is, miután sikerült teljesen felszerelni. Eredményességben, szervezettségben egyre pozitívabb képet mutat a SzoESE. És anyagilag? 

– Legfontosabb támogatónk az egyetem, mely a működés létesítményi feltételeit magas szinten biztosítja, de pénzügyi támogatást már évek óta nem tud nyújtani. A társasági adótámogatás jelentős a kosárlabdázásban. Érthetetlen az MLSZ „szűkmarkúsága”, eredményeink és igyekezetünk ellenére alig engedélyeznek TAO-támogatást gyűjteni. Reménykedünk a kézilabda-utánpótlás finanszírozásában. Az önkormányzat, a MOB, a MEFS és néhány szponzor támogatása a működés legfontosabb tételeit fedezi. Jelentősen nőtt a tagdíjbevétel és a pályázati támogatás. Összegezve elmondhatjuk, hogy jó edzői és versenyzői gárdával, kitűnő létesítmény-feltételekkel, szerény – de stabil – pénzügyi háttérrel értük el eredményeinket és vágunk neki az új bajnoki idénynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!