Sport

2014.08.06. 15:30

Nemzetközi vívó edzőtábor Szombathelyen

Szombathely - Huszonkettedik alkalommal ad otthont augusztus elején nemzetközi vívó edzőtábornak a vasi megyeszékhely.

Horváth Erika

Összesen mintegy 550 vívó döntött úgy, hogy részt vesz az idei, augusztus 1. és 10. között rendezendő szombathelyi nemzetközi edzőtáborban. Több mint 20 ország képviselteti itt magát. Sokan visszatérő vendégek a külföldiek közül is – Venezuelából például már negyedszer jöttek –, de akadnak olyanok is, akik most látogattak ide először – ilyen a paraguayi küldöttség. A résztvevők kor szerint nagy szórást mutatnak, akad 10, de 60 éves vívó is. Kiemelten nagy – 20–30-as – létszámban finnek, svédek, britek, spanyolok, olaszok érkeztek – tudtuk meg a legfontosabb adatokat Szabó Andrástól, aki 1998 óta vezeti ezt a tábort (egyébként Németországban edzősködik).

A főhadiszállás a Puskás szakképző Berzsenyi Kollégiuma. Itt tűnik fel Solti Antal mesteredző is (legeredményesebb tanítványa az olimpiai negyedik tőrvívó, Mohamed Aida volt). A mester volt az ötletgazdája és 26 éve a megvalósítója is a nemzetközi vívótábornak, máig ő a szakmai irányító. Mindhárom fegyvernem képviselőit fogadják, a párbajtőrözők az egyetemi sportcsarnokban gyakorolhatnak naponta kétszer –itt érdekeltek a Szombathelyi Vívóakadémia nebulói is.

A tőrözők a Nagy Lajos Gimnázium, a kardvívók a Gépipari szakközépiskola tornacsarnokában edzenek. Napi két edzés szerepel a programban, fegyvernem, tudásszint és nem alapján osztották csoportokba őket. Ez a tábor nem az erősítésről, kondíciószerzésről szól, hanem csakis a vívásról. A vasárnapi búcsú előtt – a hagyományokhoz híven – zárásként egy versenyt is rendeznek.


Főként a fiataloknál szembetűnő a fejlődés. Ezért is fájlalja Gasztonyi János, a megyei szövetség főtitkára, egyben a tábor helyi szervezője, hogy Magyarországról csak 160-an éltek a külföldi vívók elleni gyakorlás lehetőségével. Húsz magyar és húsz külföldi edző csatlakozott a szombathelyi nemzetközi táborhoz, számukra edzőtovábbképzést is rendeznek. Az előadásokat nemcsak magyar szakemberek tartják, hanem a legjobb külföldieknek is lehetőséget adnak. A hallgatók közé pedig akár a versenyzők is csatlakozhatnak – volt már olyan, hogy valaki itt kapott kedvet az edzői munkához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!