Sportvilág

2015.02.18. 11:59

Felére lehetne csökkenteni az F1 kiadásait

Erre a következtetésre jutott a tanácsadó cég.

Tajthi Andrea

Fotó: Sauber Motorsport AG

Egy tanulmány szerint az FIA felére tudná csökkenteni a Forma-1 költségeit, anélkül, hogy a "show" sérülne.

Miután kidőlt a sorból a Caterham és a Marussia, illetve több középcsapatról is sejteni lehet, hogy anyagi gondjaik vannak, a New York-i székhelyű multinacionális tanácsadó cég, a McKinsey and Company a közelmúltban megvizsgálta a kilenc F1-es csapat anyagi helyzetét, az FIA kérésére.

Az Auto Motor und Sport szerint a cég új költségcsökkentő javaslatokkal állt elő, melyek segíthetnének az olyan csapatokon, mint a Force India, a Sauber, vagy épp a Lotus. A költségvetést 120 és 200 millió dollár között határoznák meg annak érdekében, hogy a csapatok túlélhessenek és a piacon maradhassanak.

Arra jutottak, hogy egy 120 millió dollárból gazdálkodó csapat az összeg negyedét csak az erőforrásra költi, holott annak jelentősen csökkenthető lenne az ára. A tanulmány azt is megállapította, a tervezés és gyártás költségeit 35 százalékkel, a versenytevékenységek költségeit 15 százalékkal, a tesztek kiadásait pedig 20 százalékkal lehetne csökkenteni. "S akkor az olyan csapatok, mint a Sauber, Force India, Toro Rosso, és Willims is ki tudna jönni csupán a kereskedelmi jogokból származó pénzek szétosztásából."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!