Sportvilág

2015.06.16. 17:45

Nitro Circus: Cirkusz és Kerekek!

Benzingőz árasztotta el egy estére a Fradi stadiont

Vámosi Péter

Fotó: Budapest Jump/ Gémesi Balázs

Rendhagyó eseményre kaptunk meghívást: először járt Magyarországon a Nitro Circus. Gyakorlatilag ezzel a mondattal le is lőttem rögtön azt, hogy lesz még, de hogy mikor, hol és milyen formában, azt nem áruljuk el, annak ellenére sem, hogy tudjuk. Ez egy olyan esemény, amin nem kell sokat gondolkodni, tv-ben úgysincs (kivéve ha van mondjuk CNBC-d), ezt a helyszínen kell látni, és élvezni, mert egyszerűen fantasztikus az egész, kiváló a hangulat, tényleg egy szelet Amerika libbent be pár órára a Groupama Arénába.

A helyszínről mint focistadionokba nem sűrűn járó egyén annyit mindenképpen írnék, hogy nem véletlenül kapta meg kategóriájában 2014 legjobb stadionja címet. Összehasonlítási alapom maximum azon sportlétesítményekkel van, amikbe én járok, és azt kell hogy mondjam, hogy bizony ez a dolog hozza a Red Bull Ring világszínvonalát bizonyos tekintetben. Ugyan nem teszteltem, hogy mi lett volna, ha nem tudok magyarul, de a biztonsági emberek megfelelően udvariasak voltak, és még hasznos információval is bírtak, a sajtós részlegen pedig egy olyan őr posztolt, amelyik még értette is a humort, sőt, vissza is szúrt, persze nem fizikailag.

Rettentően érdekelt, hogy egy motorsportos rendezvény, hogy fér el majd egy ilyen stadionban, és bizony ahogy vártam be is jött: cipőkanállal. A szent fűre igyekeztek is vigyázni még a hiperlaza amerikaiak is, de látszott hogy ez a show alaphangon nagyobb területet igényelne, így mi most egy koncentráltabb változatot kaptunk.

A 12.000 kilátogató néző viszont abszolút maximális kiszolgálást kapott, és mivel tényleg mindig igyekeznek valamit újítani és változtatni a műsoron, még a leginkább felkészült rajongók sem tudhatták, hogy pontosan mire is számíthatnak majd. Természetesen a magyar celeb világ színe-java sem hagyta volna ki az eseményt, így belefuthattunk Risztov Évába, Éder Krisztiánba, Palvin Barbarába, Gianni Annoniba és Rocco Siffredibe, és ekkor még csak kicsit néztünk körül. A magyar motorsport kiválóságait is érdekelte ez a cirkusz, így Talmácsi Gábor mellett Zengő Zoltánt is láthattuk, míg Kiss Norbi meg is autóztatta az est egyik főhősét Travis Pastrana-t, aki egyből szerelmes is lett a kamionversenyzésbe, és mivel kb. űrhajón kívül vezetett ő már kb. mindent, még a végén viszont láthatjuk őt a Hungaroringen szeptemberben...

Este nyolc után meg is kezdődött a show, először hamisítatlan amerikai country zenével, ami lássuk be azért nem hozta a magyar közönséget rögtön extázisba. Annál inkább az, amikor egy ágyúval a magyar konferanszié lődözött a közönségnek pólót, a hivatalosat, az eredetit. Itt jegyezném meg, hogy Fittikém amúgy jó volt a szerepében, és az utóbbi években megkerülhetetlen arca lett az extrém sportoknak. Amitől és akitől jó értelemben még mindig feláll a hátamon a szőr, az az "Őrült Rasztás" amerikai szpíker. Nos, ő konkrétan végigüvöltötte hörögve az egész show-t, ha még nincs benne valami metál zenekarban, azonnal ajánlom őt egy próbára legalább. Mindamellett hogy először rettentő furcsának hatott, egy idő után már hiányoltam volna a munkásságát.

A show másodpercre pontosan terv szerint ment, mint egy óramű. Tényleg volt minden, dráma, nézők bevonása, műbalhé, bohóckodás, ritkább rekordkísérlet, ajándék. Tényleg eszement dolgokat hajtanak végre, és olyannak is lenyűgöző a látvány, aki elsőre azt se érti, hogy mit is kellene konkrétan nézni, melyik elem micsoda. Talán leginkább olyan ez az egész, mint a Harlem Globetrotters kosárcsapat előadásai akik a profi játékot ötvözték komédiával, és látványelemekkel.

Fotó: Budapest Jump/ Gémesi Balázs

Feleslegesnek érezném leírni és felsorolni, hogy milyen eszközzel és milyen akrobatikus elemet lehetett látni a két órás előadás alatt, mert ezt úgyis látni kell, és leginkább a helyszínen, ott kell elkapni a fonalat a közönséggel együtt. A magyar nézők amúgy az átlaghoz képest jelentősen visszafogottabbak voltak mint a világon bárhol ahol a Nitro Cirkusz megfordult, teljesen jól neveltek voltunk. Egyedül akkor jött meg a közönség hangja, amikor a világon amúgy egyedülálló módon a magyar versenyzők is megmutathatták a tudományukat, és azt kell hogy mondjam, hogy bizony, ebben is világszínvonalúak vagyunk, ha már a fociban nem is.

Fotó: Budapest Jump/ Gémesi Balázs

Száz szónak is egy a vége, Stefano Favaro és csapata egy hibátlanul összerakott előadással örvendeztetett minket, úgy hogy a menedzseri palettáján a rendezvényszervezés eddig még szűz terep volt. Magunk részéről csak gratulálni tudunk, hozhatjátok a Race of Championst is, Stefano!

Fotó: Budapest Jump/ Gémesi Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!