Sportvilág

2014.03.13. 12:30

F1: Felbőgnek a motorok

Melbourne - Idén már 30. alkalommal látogat az F1 mezőnye Ausztráliába, a melbourne-i pályán pedig 19. alkalommal rajtolnak el F1-es versenyautók.

Kelemen Attila

Az Albert Parkban fekvő félig utcai, félig hagyományos pályának számító aszfaltcsík a technikásabb pályák közé tartozik, melyben egyaránt található lassú- és nagy sebességű kanyar is. A pilóták a beállítás terén éppen ezért kompromisszumokra kényszerülnek. Itt a megbízhatóság nagyon fontos szerepet kap. A csapatoknak itt is maximális hűtést kell alkalmazniuk, miközben a nagy sebességű kanyarok a közepes leszorító erőt követelik meg. Létfontosságú lesz a fékek kielégítő hűtése is, mivel Montreal után itt vannak kitéve a második legnagyobb terhelésnek. A pálya a motoroknak is nagy megterhelést jelent, hiszen a kör több, mint kétharmadát, körülbelül 70 százalékát padlógázzal teszik meg a versenyzők. A döntő tényezők Melbourne-ben: az autók mechanikai tapadása, fordulékonysága és a féktávokon való stabilitása. A Pirelli két-három kiállásra számít Ausztráliában, ahova a lágy és a közepes gumikat viszik el. Az előszezoni tesztek alapján a legesélyesebb a győzelemre a Mercedes gyári alakaulata: Lewis Hamilton és Nico Rosberg nyújtott a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt.

Az F1-es hétvége menetrendje magyar idő szerint:

péntek: 1. szabadedzés: 2:30, 2. szabadedzés: 6:30,

szombat: 3. szabadedzés: 4:00, időmérő edzés: 7:00,

vasárnap: Ausztrál Nagydíj: 7:00 (1 kör 5.303 km, a versenytáv 58 kör (307,574 km)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!