Szeleste

2016.03.08. 08:57

Nyertes pályázatok, jó focicsapat, helyi összefogás: nincs megállás Szelestén

Szeleste - Telt házas falugyűlést tartottak Szelestén múlt pénteken este. Számba vették az elmúlt másfél év eredményeit.

Cseszkó Tamás

Ritka manapság az olyan összetartó kistelepülés, mint Szeleste, ahol a lakosság tekintélyes része tiszteletét tette a polgármester által összehívott falugyűlésen. - Ünnepre gyűltünk össze, amely mindig nagy dolog egy település életében - kezdte beszédét Kuti Gábor polgármester, kiemelve, hogy a közösségépítés alapja, amikor meg tudunk állni egy-egy elvégzett munka után. - Most az elmúlt másfél év eredményeit szeretnénk letenni Szeleste képzeletbeli asztalára, hogy együtt ünnepelhessünk önökkel - hangzott el. A falu első írásos említése 769 évvel ezelőttre tehető, az útépítés során feltárt germán kori sírok pedig azt jelzik, hogy már a Krisztus előtti 3-5. században is éltek itt emberek, sőt az egyik síron római kori téglákat is találtak.

Szele Atilla sportegyesületi elnök, Asbóth László alapítványi elnök, Ágh Péter országgyűlési képviselő és Kuti Gábor polgármester
Fotó: Ohr Tibor

- Hol tartunk most? - tette fel a kérdést a polgármester, majd kifejtette: tavaly három falubuszt nyert a település: az önkormányzat, a sportegyesület és az egyház is gazdagodott egy-egy járművel. Szintén jelentős mérföldkő, hogy nemsokára megkezdődhet az a nagyszabású csatornaberuházási projekt, amelynek támogatási szerződését már az illetékesek aláírták; ez év szeptemberében indulnak a munkálatok, jövő év decemberében pedig elkészülhet a beruházás. - Szeretnénk, ha továbbra is fejlődhetnénk, sok tervünk van még - húzta alá Szeleste első embere, kiemelve egyebek között, hogy saját forrásból felújítják a ravatalozót, de már gőzerővel dolgoznak azokon a pályázatokon, amelyek nagyszabású fejlesztésekre adnak lehetőségeket.

Dr. Galántai György járási hivatalvezető, a település egykori polgármestere is jelen volt a falugyűlésen. Visszaemlékezésében elmondta: annak idején, amikor elkezdték Szeleste építését, egy felszámolt tsz utáni, sok gonddal küszködő falut vettek át. - Több pénzünk nem volt, ezért vettünk egy kis meszet, és elkezdtük kifesteni a kultúrházat - idézte fel. Mára számos sikeres pályázaton vannak túl, átvészelték a nehéz éveket. Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője beszédében rávilágított: az M86-os révén kiváló közlekedési feltételek, nyertes csatornázási pályázat, a régió legnagyobb takarmánygyára, pályázaton nyert három új falubusz, lehetőségek a turizmusban, egy  jó focicsapat, helyi összefogás: mindezek azt mutatják, hogy lendületben van Szeleste. Jó volt a falu vezetőivel és lakóival, ezzel a nagyszerű közösséggel találkozni.

- Hajrá, Szeleste! - zárta gondolatait a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!