Szombathely

2009.04.29. 02:28

Sportfejlesztési koncepció Kőszegen

Kőszeg - A napokban rendkívüli testületi ülésen döntötték el a város képviselői: pályázat útján felújítják a Lóránt Gyula Sporttelepet. Ezen az ülésen fogadták el a sportkoncepciót is.

Némethy Mária

Az Önkormányzati Minisztérium írta ki a helyi önkormányzatok fenntartásában lévő sportlétesítmények felújítására a pályázatot. Ezt a város képviselőinek túlnyomó többsége rendkívüli ülésen jónak találta, megszavazta. Ha nyer a város pályázata, akkor elkezdődhet a Lóránt Gyula Sporttelep felújítása, korszerűsítése.

A sportbizottság elnöke, dr. Mátrai István ezen az ülésen kihangsúlyozta: az ügyért mindenki megmozdult Kőszegen. Példás gyorsasággal, egy hét alatt beadásra kész pályázatot sikerült létrehozniuk. A Kőszegi Sport Egyesület - amelynek kezelésében van a Lóránt Gyula Sporttelep - elnöksége is megadott minden segítséget. Például felújítási programot.

Dr. Mátrai Istvántól megkérdeztük: miért találta fontosnak ezeket kihangsúlyozni az ülésen?

- Két és fél éve vagyok a bizottság elnöke, de most először voltam meghívva a Kőszegi Sport Egyesület elnökségi ülésére. A pályázat előkészítése során azt tapasztaltam, az egyesület új elnökségével várhatóan nagyon jó lesz a kapcsolat. Pedig soha, semmit nem akartunk elvenni a Kőszegi Sport Egyesülettől. Ha az egészségház felépülne a városban azon a kis salakos pályán - amely az elképzelésünk nyilvánosságra hozatala után hirtelen olyan fontossá lett, hogy a gazt is eltüntették róla -, két cseretelket is felajánlottunk. Az egyik a Balog iskola tornacsarnoka közelében, tehát sportra nagyon jól kihasználható helyen van, a másik a volt röplabdapálya lenne, amely kicsi ugyan, de edzésekre megfelelne.

A középtávú sportfejlesztési koncepcióban a versenysport helyzetéről készült elemzésben az olvasható:

A 90-es évek legjellemzőbb változását a régi struktúrák megszűnése, átalakulása, újak kiépülése jelentette. A sportszervezetek működésére ellentétes folyamatok hatottak. A finanszírozási lehetőségek beszűkültek, az állami támogatás jelentősen csökkent. A vállalkozások kivonultak a sportból, az önkormányzatok szerepvállalása jelentősen megnőtt. Így volt ez Kőszegen is. Az akkori képviselőknek el kellett dönteniük, hogy felvállalják-e a jövőben a sport finanszírozását. A döntés pozitív volt. Szponzorokra egyre inkább szükség lenne, mert jelenleg ez a kör nagyon szűk, s igazi nagy támogatók nincsenek.

A nyugati határ közelsége rossz hatással van a város sportéletére, hisz a kinevelt utánpótlás egy része inkább Ausztriában próbálkozik.

A városban lévő sportlétesítmények állapota nagyrészt elavult, így nem mondhatunk le felújításukról.

Vékony alapokon nyugszik és súlyos anyagi gondokkal küzd utánpótlás-nevelésünk. Az elért sikerek mellett is látni kell, hogy a megfeszített munka mellett is a mindennapos túlélésért folyik a harc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!