Szombathely

2009.10.28. 03:27

Vízrendezés indul uniós segítséggel

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által, a Nyugat-dunántúli Operatív Programban belterületi vízrendezésre kiírt pályázaton Bük város önkormányzata több mint 81 millió forintos támogatást nyert el.

Erős D. Zoltán

Korábban a város csaknem teljes területén kiépült a csapadékvíz-elvezető rendszer, amelynek összességében a kapacitása is megfelelő. Ugyanakkor az elmúlt időszak nagy esőzései megmutatták azt is, hogy a rendszer jelenlegi állapotában nem mindenütt alkalmas a nagy intenzitású csapadékból származó víz elvezetésére. Az ilyenkor helyenként összegyűlő víz gyors és akadálytalan elvezetését a tönkrement csövek, földdugók, valamint egyes szakaszokon a feliszapolódások hátráltatják.

A város önkormányzata az ezekkel összefüggő feladatokat összegezte a Nyugat-dunántúli Operatív Program támogatására benyújtott, s a települéls csapadékvíz- elvezető rendszerének korszerűsítését célzó pályázatában. A fejlesztés alapvető célja, hogy rövid és hosszú távon egyaránt megoldja a település szabályozott csapadékvíz-elvezetését, s megelőzze a nagy esőzések okozta károkat.

Az önkormányzat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által, a Nyugat-dunántúli Operatív Programban (NYDOP) belterületi vízrendezésre kiírt pályázatán összesen 81 millió 70 ezer forint támogatást nyert a Bük város belterületi vízrendezése című projekt megvalósítására.

Bük fejlődését és várossá válását nagyban köszönheti a település határában feltárt gyógyvíznek, valamint az erre épülő fürdőkomplexumnak. Ennek következtében megnőtt az igény az ingatlanok iránt. A helyi lakosok kényelme mellett a városiasodás, a vendégforgalom is egyaránt indokolttá teszi a település infrastruktúrájának folyamatos továbbfejlesztését. Ennek része a vízelvezető hálózat korszerűsítése is.

A kivitelezés már folyamatban van, az ünnepélyes projektindító rendezvényt ma délután tartják. Ezen a város vezetése mellett a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. képviselője méltatja a tervek szerint november végére elkészülő beruházás jelentőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!