Szombathely

2013.04.20. 14:58

Szent György napi sokadalom

A csepűrágók, mutatványosok attrakcióit láthatta a a Szent György-napi vásár közönsége szombaton Szombathelyen.

Simon Erzsébet

E szavakkal invitálta a kikiáltó a Szent György-napi vásár közönségét a Vasi Skanzenbe szombaton. A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Savaria Múzeum közös rendezvénye vasárnap is várja a látogatókat. A György naphoz kapcsolódik a közös kamarai és múzeumi rendezvény: a hagyományos kézműipari vásár 17. alkalommal várja e hét végén a látogatókat a megye népi építészeti hagyományait bemutató Vasi Skanzenben.

Szombaton és vasárnap kézműipari portékák, faragott faáruk, csuhé, textil, ásvány ajándéktárgyak, bőr- és szűcsipari holmik, kerámiák, bio- és natúr termékek között válogathatnak az érdeklődők. A szemet gyönyörködtető termékek mellett esetenként magáról a kézműves tevékenységről is képet kaphattunk szombaton, hiszen a mesterek szívesen megmutatták a szakmájuk fogásait. Mutatványosok, csepűrágók, lovas és gyalogos hagyományőrzők, vásári komédiások gondoskodtak a jó hangulatról, s teszik ezt majd vasárnap is.

 

 

A mulattató programok mellett néptáncosok, népzenészek alapozták meg a kellően jó hangulatot, s persze nem volt hiány enni- és innivalóból sem. A szombat délutáni megnyitón Szommer Ildikó főmúzeológus arról beszélt, hogy a Szent György-napi vásár az idén valójában az első szabadtéri rendezvénye a Vasi Skanzennek, amely egész évben jubilál, hiszen ebben az esztendőben negyvenéves.

Ez alkalomból rendhagyó formátumú fotókiállítás idézi fel a múltat: ácsolt fakeretben hatalmas méretű fotók kalauzolnak a mélyen tradicionális és elveszített sokszínű vidéki világba. Érdemes végigjárni a hangulatképek labirintusát, hiszen a fiatalok a fotókról tükröződő világot már egyáltalán nem ismerik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!