Szombathely

2013.05.22. 17:43

''Szent Márton nyomdokain'' a Hit Évében

A Hit Évében Dr. Gebhard Fürst, Rottenburg-Stuttgart-i Egyházmegye megyéspüspöke 450 zarándokkal érkezik május 23-án hazánkba, hogy a két egyházmegye, Rottenburg-Stuttgart-i és a Szombathelyi Egyházmegye védőszentjének, Szent Mártonnak a szülőhelyét meglátogassa.

Útközben érintik Ausztria legöregebb Szent Márton-templomát Linzben, és az egyetlen Szent Márton egyházmegyéjének központját Eisenstadtban, majd megérkeznek a zarándoklat céljához Szombathelyre.

A németországi egyházmegye a Hit Évére a következő mottót választotta: „A hit tanúitól hitet tanulni!” E mottó értelmében a lelkipásztorok és a hívek maguk elé állítják a hit tanúit, így Mayer Rupert atyát, akit 25 évvel ezelőtt avattak boldoggá, valamint Johannes Babtista Sproll egykori püspököt, akinek boldoggá avatási eljárása folyamatban van.

A hit tanúi közül kiemelt helyet foglal el az egyházmegye védőszentje, Szent Márton püspök, aki a lelkipásztori élet példaképe és mozgató egyénisége.

A zarándoklat állomásain „különböző módon érint meg bennünket Szent Márton: képeken, szobrokon és szimbólumokon keresztül, aki ma is közvetíti üzenetét, és egy tájékozódási pont lehet a mai világban. Forduljunk az elnyomottak, a gyengék felé, mindenkihez, akin keresztülnéznek, akit semmibe vesznek, aki senkihez sem tartozik. Márton arra emlékeztet bennünket, hogy az egyház csak akkor lesz hiteles, ha szolgáló, segítő és gyógyító egyházzá válik. Az a köpeny, amit Márton a koldussal megosztott, lehet ma a mások elismerésének a köpenye, a részvét köpenye, az embertársainkért és a teremtett világért vállalt felelősség köpenye. Különleges módon járunk Szent Márton nyomdokain, aki több országban is megfordult, életével és cselekedeteivel hirdette az embereknek az evangélium üzenetét.” – írja Fürst megyéspüspök úr a zarándokfüzet bevezetőjében.

A zarándokok a Szent Márton útvonalon Gyöngyösfalutól és Herénytől indulva gyalogosan érkeznek a Szent Márton-templomba. A születési kápolnában a Szent ereklyéje előtti imádság után megtekintik a Látogató Központot is. Csütörtökön délután 3 órakor dr. Veres András szombathelyi megyéspüspök vezetésével szentmisén vesznek részt a Székesegyházban.

Másnap a Vasi Múzeumfalut, és a város főterét tekintik meg. A zarándokcsoport nagy része, kb. kétszáz fő Orbán Róbert vezetésével a Petőfi teleptől a Szent Márton útvonalon gyalog indul Jákra. A délután 15 órai székesegyházi szentmisére és azt követően 17 órától az AGORA-MSH-ba várják közös ünneplésre a híveket.

 

A gyalogos zarándokok útvonalán több forgalomkorlátozásra és időszakos lezárásra is sor kerül Szombathelyen május 23-án (csütörtökön) és május 24-én (pénteken):

Május 23. – forgalomkorlátozás várható

8.00 – 13.00 óra között

- Herény Béke tér környéke

- az Arborétum irányában a Szabadnép utcában - Saághy utca – Maros utca – Irottkő utca – Sugár út – Markusovszky utca – a Gyöngyös patak melletti kerékpár út (sétányon) egészen a Borostyánkő Áruházig – aluljárón át -- Piac mellett – Szent Márton Plébánia

 

14.00 – 15.00 óra között a Székesegyház előtt a Szily János utcában

16.30 – 17.00 óra között a Székesegyház előtt a Szily János utcában

 

Május 24. – forgalomkorlátozás várható

11.30 – 12.00 óra között a Kiskar u-i parkoló és a Kossuth Lajos utca környékén

14.00 – 15.00 óra között a Székesegyház előtt a Szily János utcában

16.30 – 17.30 óra között a Székesegyház előtt a Szily János utcában és a Király utca – Március 15-e tér – Művelődési és Sportház útvonalon

 

Az alábbi parkolók lezárására vagy jelentős korlátozására kerül sor:

Május 23-án:

- Szent Márton kútjánál lévő parkoló és környéke egész nap este 20.00 óráig

- Thököly utca az Assisi Szent Ferenc Kollégiumnál 20.00 – 21.00 óra között

 

Május 24-én:

- Kiskar-Sorok utcai parkoló egész nap este 20.00 óráig

- Deák Ferenc utca a Sportház oldalánál a park részen 20.00 – 21.00 óráig

 

 

Kérjük a T. Szerkesztőség közreműködését, hogy a fenti programokról és a forgalomkorlátozásokról a széles közvélemény is értesüljön!

 

A zarándoklat rendezői:

Szombathelyi Egyházmegye

Szent Márton Plébánia

Szombathely Megyei Jogú Város

AGORA Szombathelyi Kulturális Központ

Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa

 

 

Információ:

GASPARI Gábor

Egyházmegyei megbízott

 

[email protected]

Tel.: +36 94/504-493

Tel./Fax: +36 94/504-478

30/500-23-59

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!