Szombathely

2013.07.27. 11:23

Művész udvar az árkádok alatt

Fiatal, kevésbé ismert alkotóknak, pályakezdő művészeknek, kézműveseknek kínált bemutatkozási lehetőséget az EMU, azaz az Első Művész Udvar szombaton Szombathelyen.

Simon Erzsébet

Egy fiatal, művészetkedvelő és -pártoló ügyvéd fejéből pattant ki az ötlet: kellene egy hely, egy agóra, ahol ifjú szombathelyi és környékbeli, vagy a városhoz valamilyen formában kötődő képzőművészek, kézművesek mutathatnák meg magukat és az alkotásaikat, a termékeiket a nagyközönségnek, s ahol alkalmasint egymással is megismerkedhetnének, eszmét cserélhetnének.

Dr. Béldi Zsuzsa azt mondja, régóta érlelődött benne a gondolat, miképpen is lehetne felpezsdíteni a város képzőművészeti életét. Ötletével felkereste az Agora Szombathelyi Kulturális Központ vezetőit, akik pártolták az elképzelését, s helyet adtak az EMU-nak, az Első Művész Udvarnak a Savaria mozi Kőszegi utcai árkádsora alatt.


Fotó: Kiss Teodóra


Szombaton tíz órától délután kettőig válogathattak a járókelők a különféle egyedi holmik, festmények, díszek, ruhák, táskák és egyebek között. Béldi Zsuzsa azt mondja, van, akit véletlenül ismert meg a kiállítók közül, akad, akit mások ajánlottak a figyelmébe, vagy éppen önként jelentkezett, aki tudomást szerzett a kezdeményezésről.

Amit az ifjú alkotók mind örömmel fogadtak. A szervezők azt tervezik, hogy rendszeressé teszik a rendezvényt, a szombati egyfajta próba volt. Természetesen a műveket meg is lehetett vásárolni, bár most leginkább nézelődőkből akadtak többen. Attól ódzkodnak a szervezők, hogy kirakodóvásár jellege legyen – nem is az -, ezért előzetesen hozzáértők elbírálják a jelentkezők munkáit.

A következő találkozót augusztus 24-ére tervezik, s szívesen fogadnak újabb alkotókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!