Szombathely

2013.10.23. 16:50

56-ra emlékeztek az arborétumban

Szombathely - 56-ra emlékeztek a Kámoni Arborétumban szerdán. Az ünnepségen Bánó István szobrát is megkoszorúzták.

Farkas Eszter

Verőfényes napsütésben, 20 fok feletti melegben vette kezdetét az az ünnepség, amelyet a Kámoni Arborétumért Egyesület és az Erdészeti Tudományos Intézet tartott szerdán az 1956-os Forradom és Szabadságharc 57. évfordulója tiszteletére a Kámoni Arborétumban, az 56-os emlékhelynél.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Magyar József, a Kámoni Arborétumért Egyesület elnöke. Őt követték a Nyugat magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjai, valamint Horvát Dániel hegedűművész, akik ünnepi műsorral kedveskedtek a résztvevőknek. Beszédet mondott dr. Katona Attila, a Nyugat magyarországi Egyetem docense. A történész bemutatta az 56-os eseményeket, s még az is elárulta, hasonlóan jó idő volt 1956 október 23.-án, mint most. Majd koszorúzással és gyertyagyújtással folytatódott a program. Ezt követően Bánó István szobrát koszorúzták meg, s itt néhány mécses meggyújtásával emlékeztek. Bánó István erdőmérnök nevéhez kötődik a 7 hektáros, háborús károkkal sújtott Saághy kertből a mai 27 hektáros Kámoni Arborétum kialakítása. Szakmai munkássága mellett több mint figyelemre méltó az 1957-es tette, amellyel megalkotta Magyarország első 1956-os emlékművét. Bánó István úgy ültette el akkor a facsemetéket, hogy az egyedek csoportjai kirajzolják az 1956. október 23-i dátumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!