Szombathely

2013.11.17. 14:05

Itt jobb segítőnek lenni

Átlagosan mintegy 20 százalékos béremeléssel lennének elégedettek a szociális dolgozók érdekképviseleteit tömörítő szervezetek, ezért sztrájkbizottság létrehozását kezdeményezték.

Farkas Eszter

A közösség, a társadalom megbecsülésének jeleként ünneplik világszerte november 12-én a Szociális Munka Napját. Hazánkban tizenhárom éve köszöntik a szakterület dolgozóit. A világnap alkalmával az elmúlt héten a szociális ágazat dolgozói hangot adtak elégedetlenségüknek. A Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság (SZÁDB) a szociális munka napján, kedden demonstráción követelte: a kormány értékként kezelje az ágazatot és az abban dolgozókat. Egy újabb közlemény szerint sztrájkbizottság létrehozását kezdeményezte a szociális dolgozók érdekképviseleteit tömörítő SZÁDB következő, november 21-ei ülésén.

Átlagosan mintegy 20 százalékos béremeléssel lennének elégedettek a szférában, amihez nettó 9 milliárd forintra volna szükség. A demonstrálók petíciót juttattak el Balog Zoltán emberierőforrás- és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek. A szociális ügyekért felelős államtitkárság közleményében úgy reagált a demonstrációra, hogy a kormány továbbra is elkötelezett a szociális területen dolgozók helyzetének javítása iránt. Bérfejlesztést azonban nem szabad hitelből fedezni mint ahogy azt korábban a szocialista kormányok többször is megtették, közölte akkor a minisztérium.

Szombathelyen az országos viszonylatokhoz képest jobb a szociális dolgozók helyzete ezt már Szakály Gábor tanácsnok a Család-ügyi és Szociális Bizottság elnöke mondja.

Az elmúlt években több változás is történ a város szociális intézmények életében. A Regionális Szociális Forrásközpontot valamint a Savaria Rehab Teamet megerősítettük, pontosan azért, hogy ki tudják használni a pályázatok nyújtotta lehetőségeket. Tény, hogy a szociális szféra dolgozói országos átlagban nincsenek túlfizetve, de ha egy adott szerv megfelelően nyitott a pályázatokra, akkor a dolgozóiknak is jobb lehet. Ezért is lehetséges az, hogy Szombathelyen az országos átlagnál jobb a fizetése a szociális szféra dolgozóinak válaszolta lapunk kérdésére Szakály Gábor.

Kíváncsiak voltunk a szombathelyi segítők véleményére is, így megkérdeztünk néhány érintettet. Szalay Tamás a Regionális Szociális Forrásközpontban dolgozik, mint foglalkoztatási koordinátor. Végzettségét tekintve diplomás szociális munkás. Tamás a forrásközponton belül a Fogyatékos Emberek Nappali Szolgálatánál dolgozik.

Az intézmény a városban élő fogyatékos emberek számára szociális, egészségi, mentális állapotuknak megfelelő napi életritmust biztosító szolgáltatást nyújt, közösségi programokat szervez valamint lehetőséget biztosít napközbeni tartózkodásra, étkezésre, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiénés szükségletek kielégítésére. Tamás azt mondja, hogy Szombathelyen jobb szociális munkásnak lenni.

Én azt gondolom, hogy a város nagy figyelmet fordít arra, hogy az intézmények szépek legyenek, s mind a segítők mind az igénybevevők jól érezzék magukat hangsúlyozta Tamás.

Németh Györgyi terápiás munkatárs szintén a nappali szolgálatnál dolgozik. Szerinte is jobb a segítők helyzet a városban.

Ismerem az országos helyzetet, elmondható az, hogy Szombathelyen jobb segítőknek lenni. Ez leginkább a pályázatoknak köszönhető, mert ezekkel ki lehet tágítani a kereteket, s lehetőség nyílik arra, hogy igazán jó minőségű segítő munkát végezzünk emelte ki Györgyi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!