Szombathely

2014.09.15. 14:24

Vitáztak a szombathelyi pártok: téma a gazdaság és a város

Első alkalommal ültek le vitázni hétfőn 17 órakor a szombathelyi önkormányzati választásokon induló pártok: a mai alkalmat további három és egy polgármesteri vita követi. Online közvetítést adtunk az eseményről: a téma a gazdaságpolitika és a városüzemeltetés.

Peltzer Géza

A résztvevők:  dr. Nemény András az MSZP és a baloldali koalíció,  Völgyi Péter a Jobbik, Nagy András az  LMP és Molnár Miklós a Pro Savaria Egyesület képviselője – a Fidesz nem akart részt venni a vitasorozatban.

Moderátorként is közreműködve Molnár Miklós elmondta a vita elején, hogy minden politikai vitapertnernek tíz perce lesz egy-egy, a  várost érintő témával kapcsolatban, az időt sakkórával mérik. Dr. Prugberger Emilt, a közgyűlés rangidős képviselőjét kértek meg a sorszámok húzására.

Kezdetkor egy Gazdálkodj okosan játékot adott át a résztvevőknek Kollarits László  független képviselőjelölt.

A sorsolás menetének ismertetése után megkezdődött a vita.

Völgyi Péter (Jobbik) bemutatkozással kezdte hozzászólását, majd elmondta,  sajnálja, hogy a Fidesz nincs jelen. Kimondjuk, megoldjuk a Jobbik országos választási programja, ehhez tartják magukat a városban is, helyi jelmondatuk:  Igényes Szombathelyt - mondta. Kifejtette: nem pártérdeket fognak szolgálni, hanem a várost és a városlakókat. Elmondta: az elmúlt 24 évben korrupció, szakmaiatlanság volt jellemző a városra. 2006 és 2010 között 150 milliót költött a város olyan projektek előkészítésére, amelyek nem valósultak meg. Tervük, hogy átvilágítják az önkormányzati tulajdonú cégeket, átalakítják a bérlakásprogramot. Úgy gondolják, hogy nem a helyi multinacionális cégeket, hanem a mikro és középvállalkozásokat kellene segíteni.

Nagy András az LMP nevében elmondta: a legfontosabb céljuk, hogy élhetővé tegyék a várost. Ehhez munkahelyteremtés kell, fejleszteni kell a közlekedést, a bérlakásprogramot. A Jobbikhoz hasonlóan ő is a kis- és középvállalkozások támogatása mellett állt ki, a kkv-szektort kell támogatni szerinte, és magas hozzáadott értékű termékeket gyártó cégek mellett kell letennie a voksot a városnak. Olyan beruházásokat támogatnának szívesen, amelyen a fosszilis energiával történő takarékosságot helyezik előtérbe: ilyen  például napelem-gyártás. Jó kezdeményezésnek nevezte a Szombathelyen működő helyi piacot, de támogatnák az iskolakertek kialakítását is. Mindezt azért, hogy a helyiek több helyben megtermelt élelmiszert fogyasszanak. Kevés a megfelelő minőségű és megfizethető bérlakás a városban, szerintük egy országos lakásügynökséget kellene létrehozni, amely gazdálkoda a vidéki bérlakásokkal. A  városban lévő szociális lakásügynökség szerint jó kezdeményezés volt. Azért, hogy a lakosság jobban bele tudjon szólni a városi döntésekbe, részönkormányzatokat kellene létrehozni az egyes kerületekben.

Molnár Miklós a Pro Savaria nevében kifejtette: a gazdaságfejlesztés nélkül nincs városfejlesztés. Megnézte a 2010-es alakuló ülés jegyzőkönyvét ebben összesen egyszer találkozott a gazdaság szóval. Méltatlanul szorult a háttérbe a gazdaság, annak ellenére, hogy egyre többet emlegetik a gazdaságot. Ha a város olyan, mint egy szekér, amelyet ketten-hárman húznak, a többiek meg ülnek rajta. A következő időszak feledata lesz, hogy akik eddig  csak ültek a szekéren, ezentúl húzzák is. A gazdaságfejlesztés akkor fog működni, amely alulról jövő kezdeményezések mozgatnak. Csak akkor valósul meg valami egy városban, ha azt a résztvevők közösen akarják, ilyen a Nyugat-pannon Mechatronikai központ. Ennek mintájára hamarosan létre kell hozni a Nyugat-pannon Könnyűipari Központot, az első lépéseket alpolgármesterként már megtettem  tette hozzá. Ennek bázisa Styl-gyár lehetne, hangsúlyozta.  A szociális gazdaság további fejlesztése elsősorban a foglalkoztatás miatt lenne fontos, emelte ki.

Dr. Nemény András is kifejtette: sajnálja, hogy a Fidesz-KDNP nem jött el, mert itt elmondhatták volna érveiket. Ezzel szemben őkfolyamatosan azt hajtogatják, hogy minden rendben van. Ha így lenne, nem lett volna szükség személycserékre a városvezetésben - tett hozzá. Kifejtette: az MSZP készített egy anyagot, amely a minőségi szombathelyi életet szolgálhatná, ezt tanulmányozásra felajánlotta a többi párt számára. Szombathelynek nem Győrrel és Zalaegerszeggel kellene versenyeznie, hanem külföldön kellene partereket keresni, például Stájerországban - jelentette ki. A multinacionális cégeken kívül még vannak más foglalkoztatók is, húzta alá, ráadásul  ezek beszállítói hálózata nem helyi, hanem távolabb működik.

Molnár Miklós a Pro Savaria nevében elmondta: öt-öt pontban fejtette ki, hogy a gazdaság és a bárosi élet minden egyes területén mit kellene változtatni. Szerinte öt-tíz éven belül 90 ezresnek kellene lennie a város lakosságának, ez csak energikus gazdaságfejlesztéssel érhető el.

Völgyi Péter a második körben azt mondta? a munkanélküliségi adatok jóknak tűnnek, de azt is figyelembe kell venni, hogy rengetegen járnak ki Ausztriába dolgozni, a fiatalok nagy része pedig Budapestre jár dolgozni. Több munkehely kell a városban, ennek érdekében a kkv-ket olcsó hitelekhez kell juttatni, hogy búvülhessenek, munkahelyeket hozhassanak létre.

Nagy András - LMP - hozzátette: az élhető Szombathelynek csak egyik eleme az, hogy ki mennyit keres.  Az is fontos, hogy jó legyen itt lakni, mert jók a szolgáltatások, van szórakozási lehetőség.

Dr. Nemény András (MSZP) is egyetért abban, hogy minőségi munkahelyekre van szükség, olyanokra, amelyek megfelelnek az itt élők végzettségének. Vannak itt hagyományos szakmák - például a könnyűiparban - amelynek még mindig megvan  a szakemberbázisa. Van a városnak egy 600 hektáros területe, ebbe az ipari parkba lehetne cégeket telepíteni, amelyek 3-600 főt fogllakoztatnának. Szolgáltató inkubátorházat kell létrehozni, amely ingyen szolgálná a kkv-ket.

Ismét Völgyi Péterhez (Jobbik) került a szó, aki a belváros üzleteinek felvirágoztatásáról szólt. A belváros gyakorlatilag kiürül, mindenki a város széli hipermarketekben vásárol  ez ellen tenni kellene szerinte. Molnár Miklós (Pro Savaria) szerint azt lehetne tenni, hogy nem kérdének építményadót azoktól a kereskedőktől, akik vállalnák, hogy a belvárosban kívánatos üzleteket múködtetének. Ebben az MSZP is partner, tette hozzá Nemény András, aki szerint a parkolási rendszeren is változtatni kellene, hogy érdemes legyen a belvárosban időt tölteni, pénzt költeni.

Nagy András szerint nem jó ötlet a belvárosi ingyenes parkolás, mert nem tenne jót az itt élőknek, inkább a kerékpárközlekedést kellene javítani. Völgyi Péter sem támogatja az ingyenes parkolást, de szerinte mérsékelni kellene a parkolási díjakat. Már most sem lehet parkolóhelyet találni, ha ingyenes lesz, méginkább elüldözi az embereket a belvárosból, ez nem növeli majd a belváros vonzerejét.

Kétperces zárszavak:

Völgyi Péter: októberben választás lesz, addig el kell gondolkodnia mindenkinek, hogy változtatni akar-e a város vezetésén vagy maradjon minden a régiben.

Nagy András: arra törekszünk, hogy megvalósítsák programunkat,  mindig a város érdekeit fogjuk nézni, nem politikai pártokét.

Molnár Miklós: a Pro Saria szakmai alapon közelít a város problémáihoz, ehhez megvan a szakember-hátterük. Fontosnak találjuk, hogy Szombathelyről a szombathelyiek döntsenek, ne országos fórumokon a nagypolitika.

Dr. Nemény András: a belváros felvirágoztatását másutt már bevált, jól működő példák alapján akarjuk megvalósítani. Egy mondat: Molnár Miklósnak: ha az alakuló közgyűlésen mindketten ott leszünk, akkor a gazdaságfejlesztés szó minimum kétszer fog elhangozni.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!