Szombathely

2014.11.06. 21:35

A háború női szemmel - A Magyar Tudomány Napjára emlékeztek az egyetemen

Szombathely - „Már nem tudjuk, mit veszítettünk” avagy a Nagy Háború, amely átformálta a hátországokat címmel a Magyar Tudomány Napja alkalmából konferencianapot szerveztek a SEK-en.

Minden évben hagyományosan november elején rendezik meg a tudomány napi konferenciát. Idén, a Nagy Háborús Emlékévhez kapcsolódva a témaválasztás az 1914-ben kitört első világháborúra esett. A szervezők két helyszínen is hosszabb lélegzetvételű előadásokkal várták az érdeklődőket. Szó volt a modernkori történetszemléletről, a világháborúról adott korabeli és későbbi sajtóbeszámolókról, a filmművészetnek az emlékezésben betöltött szerepéről.

A másik szekció tematikájában arra kereste a választ, hogy miként reagáltak a művészek a háború eseményeire, a megélt, a felidézett borzalmak milyen formában jelentek meg a különböző művészeti ágak alkotásiban. Emellett nevelés- és társadalomtudományi előadásokon is részt vehettek az érdeklődők.

Katona Attila tart előadást a Magyar Tudomány Napján. Fotó: Médiaközpont

Antonio Donato Sciacovelli, az egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Karának dékánja elmondta, hogy a Magyar Tudomány Napján rendezett ünnepi konferenciasorozat kiemelt feladata, hogy a tudományos kutatások eredményeit is ismertessék az érdeklődőkkel, valamint a hallgatók is tájékozódhassanak arról, milyen kutatások zajlanak az egyetem különböző intézeteiben.

Kuriózumnak számító témákkal is találkozhatott a hallgatóság: például betekintést kaphattak arra, hogy milyen volt a világháború női szemmel. Babits Mihály első világháborús költészetéről, vagy a Ferenc Ferdinánd elleni merényletet elkövető Gavrilo Princip lélektanáról is szólt egy-egy előadás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!