Szombathely

2014.12.07. 10:06

Marosfalvi Antal kiállításával kezdődött a szőllősi templom jubileumi ünnepségsorozata

Szombathely - Igazi társasági eseménnyé vált szombaton este Marosfalvi Antal kiállításának megnyitója a 10 éves szőllősi templomban.

Némethy Mária

Heckenast János építész, Horváth József pápai prelátus, prof. dr. Pusztay János nyelvész, és még sok ismert szombathelyi volt ott szombaton este Marosfalvi Antal festőművész kiállításának megnyitóján a szőllősi templom altemplomában kialakított közösségi teremben. Ünnepelték a művészt, akire nagyon igaz a meghívón szereplő idézet: "Az ecsetet forgató kéz, ha hittel és tehetséggel párosul, csodákra képes!"

A templom felszentelésének 10. évfordulójának ünnepségsorozatát nyitották meg a kiállítással. Ez érthető, hiszen Marosfalvi Antal ide, ehhez az új templomhoz erős szálakkal kötődik: a szentélyben látható Pannónia vértanúinak, szentjeinek életnagyságú képsorozata az ő ecsetje alól került ki.

Fotók: Timár Gergely

Oláh Attila, az egyházközség elnöke köszöntőjében szombathelyi polihisztornak nevezte a festőművészt, aki restaurátorként és restaurálást tanítóként is nagyon ismert, a Szent Márton ábrázolások egyik kutatója, igazi világcsavargóként járja Európát, ugyanakkor talán kevesebben tudják róla, milyen otthonosan mozog a mechanika világában: több mint 75 olyan újítása volt, amely tényleges gazdasági eredményt hozott.

A kiállításra Marosfalvi Antal saját maga válogatta ki a helyszínhez illő munkáit, köztük fotóit is, amelyeket dr. Zsámbéki Monika művészettörténész ajánlott a közönség figyelmébe. A festmények tükrözik a művész természetszeretetét, amelyben mindig megtalálja az apró szépségeket, tükrözik Marosfalvi Antal hagyománytiszteletét, főhajtását a tiszteletre méltó ősök, a család, az anyaság előtt.

- A bibliai történeteket egyszerű módon, a mai emberek környezetében tudja megjeleníteni - emelte ki a művész egyik erényét a művészettörténész, aki azzal folytatta: - Marosfalvi Antal  jól ismert történeteket nagy fantáziagazdagsággal más oldalról közelít meg.

A több mint 60 kiállításán túl lévő művész meghatottan mondott köszönetet. Eközben megemlítette azt, milyen mellbevágó élményeként őrzi magában a felkérést a magyar szentek sorozatának megfestésére. A kiállítás megnyitójának kedves figyelmessége volt, amikor virágcsokorral, szép szavakkal köszöntötték Marosfalvi Antal feleségét, és az is, hogy a megnyitó után is szólt Császár Jánosnak (Capella Savaria) és feleségének szép muzsikája.

Utólag is érdemes megtekinteni a kiállítást, amely műhelytitkokat is elénk tár. Nagyon érdekes látni például a rábahídvégi templomból 2000-ben ellopott Dorfmeister oltárképek helyére a művész által festett Szent János és Fájdalmas Szűz  festmény mellett a novai templom Dorfmeister oltárképének restaurálás előtti, mikrogombával fertőzött festményeit, és a Marosfalvi Antal keze nyomán  megszépült, megújult festményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!