Szombathely

2015.01.08. 15:04

Lendületben az evangélikusok

Az evangélikus gyülekezet erőteljes léptekkel készül a reformáció 500. jubileumára. Több sikeres felújítást már megvalósítottak, de vannak még terveik.

Némethy Mária

50 millió forintból újították fel a szombathelyi evangélikus templomot. Az Integrált Városfejlesztési Stratégia II. című projekt keretében megszépült az épület homlokzata, korszerűsítették a tetőszerkezetet, kicserélték a nyílászárókat és megtörtént az akadálymentesítés is.

Júniusban kérelmet nyújtott be az egyházközség a város önkormányzatához a templom előtti tér és a Körmendi út–Óperint utcai körforgalom közötti terület felújítására. Ezt a közgyűlés megszavazta, s az önkormányzat a körforgalomra megítélt támogatás maradványából mintegy 10 millió forintot csoportosított át erre a célra.

Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész a hivatalában kifüggesztett terven magyarázza el, mi minden változik majd.

– A templom előtti kerítést, ami itt az út, járda mellett van, áthelyezik, beljebb kerül a telkünkön, saját telkünket megnyitjuk. Padok is lesznek, közlekedni, beszélgetni lehet, tehát megpróbáljuk a teret a templom felé kinyitni. Szeretnénk, ha a reformáció 500. éves jubileumára, 2017-ben nevet is kapna.

A templom parókiája is megszépül. A lelkész elmondta: nyáron avatják fel a szombathelyi evangélikus egyházközösség felújított központját, arra a templomot belülről kifestik, padjait felújítják.

Megújult a Reményik Sándorról elnevezett általános iskolájuk is. 84 millió forintot nyertek energetikai korszerűsítésre, ehhez az evangélikus egyház további 10 millióval, az iskola pedig 5 millió forinttal járult hozzá. Takarékos izzókat szereltek fel, a régi konvektorokat napelemekre és radiátorokra cserélték, új nyílászárókat építettek be, felújították az épület külsejét. El akarják érni az 1920-as években, Klebelsberg Kunó minisztersége idején épült iskola homlokzatának eredeti állapotba történő visszaállítását. Azon eredetileg egy Szent Imre szobor állt, amely ma a szombathelyi székesegyház udvarán található.

– Az iskola bővítésén gondolkodunk – folytatja a változások számbavételét Gregersen-Labossa György. – Az Epcos elköltözése után szeretnénk területhez jutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!