Szombathely

2015.01.28. 16:51

Rendeződik a szombathelyi kiskertbérlők ügye: február 18-áig kell aláírniuk az új szerződést

Szombathely - A kiskertbérlők ügye néhány héten belül véglegesen megoldódik, ha csütörtökön a közgyűlés is rábólint. A földtörvény kiegészítésének megfelelően rekreációs övezetté nyilvánítják az érintett területeket – derült ki a városházán ma tartott sajtótájékoztatón.

Merklin Tímea

A tavaly nyáron bevezetett új földtörvény nem nevesítette a kiskertekre vonatkozó földhasználatot, ezért sokan attól tartottak, hogy elveszítik bérleményüket. A törvény azt fogalmazza meg, hogy földterületet csak szakképzett személy bérelhet. A terület mérete nem meghatározott, így a kiskertek is beletartoznak. Ráadásul az önkormányzati tulajdonból bérelt kiskertek szerződéseinek többsége öt évre szólt, sokuknak 2014. szeptember 30-án járt le. A városvezetés dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő támogatásával a szaktárcától kért segítséget, majd a közgyűlés év végéig meghosszabbította a lejárt szerződéseket.

Most végleg pont kerülhet az ügy végére. A közgyűlés pozitív döntése után több mint 600 kiskert bérlőjével köthet új szerződést a szombathelyi önkormányzat. dr. Puskás Tivadar már aláírta az új bérleti szerződéseket.

- Mindenki a saját bérleményénél maradhat. Ennek a jogi hátterét teremtette meg részben a parlament azzal, hogy a földtörvényt módosította, részben a közgyűlés azzal, hogy a területet átminősíti - hangsúlyozta a polgármester.

Puskás Tivadar polgármester és Károlyi Ákos aljegyző Fotó: Médiaközpont

A földforgalmi törvényt egy új bekezdéssel egészítették ki, nevezetesen a rekreációs célú földszerzés fogalmával. E szerint: ha a bérlők szociális földprogramban vesznek részt, vagyis saját célra kis mennyiségben termelnek, illetve ha hobbitevékenységet folytatnak, akkor nem vonatkoznak rájuk a földműveseket érintő előírások. Ez alapján készültek el az új szerződések, amelyek öt évre szólnak.

A rekreációs célú földhasználati szerződés a települési önkormányzat, mint használatba adó, valamint a földművesnek nem minősülő személy vagy civil szervezet között létrejött olyan szerződés, melynek alapján a használó a települési önkormányzat tulajdonában álló, legfeljebb egy hektár területnagyságú földet a saját, illetve az együtt élő családtagjai szükségleteit meg nem haladó mértékben használja és szedi hasznait.

 

A kiskertbérlőknek három dokumentumot kell aláírniuk: a földhasználatra vonatkozó szerződést, egy térképi kivonatot és egy adatlapot. Ezt február 18-éig tehetik meg a polgármesteri hivatal hatósági osztályán. A részletekről levélben tájékoztatják a kiskertbérlőket. A földhasználati díj nem változott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!