Szombathely

2015.02.24. 13:12

Élő közvetítéssel jelentkezünk a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának üléséről

Üdvözlünk mindenkit, élőben közvetítünk a Városházáról, ahol dr. Takátsné dr. Tenki Mária vezetésével megkezdődik a bizottsági ülés.

Cseszkó Tamás

14:04 Kezdődik a jogi és társadalmi kapcsolatok bizottságának ülése

Üdvözlünk mindenkit, élőben közvetítünk a Városházáról, ahol dr. Takátsné dr. Tenki Mária vezetésével megkezdődik a bizottsági ülés. Elfogadják a napirendi pontokat, ezúttal kézfelemeléssel szavaznak.

Fotók: Cseszkó Tamás

14:08 Új üzemeltetője van a gyepmesteri telepnek

Az első dolog, ami kiderül, hogy a Közterület Felügyelet átvette az ebrendészeti feladatokat a Vásárcsarnoktól. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária megdicséri Varsányi Pétert, a felügyelet vezetőjét, amiért jól előkészített anyaggal érkezett a közgyűlésre. -Ahol a Közterület Felügyelet működteti a gyepmesteri telepet, ott minimális pénzt kérnek az örökbefogadásnál, névleges költségek ezek -mondja az igazgató.

Tenki Mária megkérdezi, hogy jelentkezett-e civil szervezet, mely együttműködne velük, Varsányi Péter válaszol, azt mondja igen, elsősorban társadalmi munkában nyújtanának segítséget többek között a Fekete István Állatvédő Egyesület tagjai.

14:14 Nincs vizsgálat a Közterület Felügyeletnél

Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szervezeti kérdésekre kíváncsi, megszűnt a szolgálatirányítási ügyeletvezető munkakör, melynek feladatait nem tisztázott, hogy ki látja el a jövőben. Varsányi Péter válaszában elmondta, a feladatokat az igazgató és az igazgatóhelyettes között osztották meg.

Dr. Horváth Attila kérdezi, hogy zajlik e vizsgálat a Közterület Felügyeletnél? Illés Károly alpolgármester viszont azt mondja, nincs, csupán  technikai vizsgálatot tartanak a kamerarendszer bevezetése miatt. -De jó az ötlet, majd lesz -mondja Molnár Miklós alpolgármester.

14:24 Terítéken Szent Márton Köpenye

Szent Márton Köpenye -  a város új szociális programjáról egyeztetnek most a bizottsági tagok. Rettegi Attila üdvözli a programot, mely szerinte komplex, és jól fog működni. -Bérlakás felújítás, segélyezés -többek között ezek a főbb irányvonalak. Rettegi viszont szeretné, ha még jobban kidolgoznák a hátrányos helyzetű gyermekek támogatását, és az egészségnevelési és ifjúságvédelmi program megalkotását. -Nem tennék egyenlőségjelet az ifjúságvédelem és az egészségnevelés között -mondta a képviselő.

14:36 Civil szervezetek és kegyeleti emlékhely

- Szeretnénk a civil szervezeteket is bekapcsolni a munkába, hogy az ő érdekeik is megjelenjenek a városi döntéshozatalokban -fogalmazott Tenki Mária, miközben elfogadták a Civil Cselekvési Tervet. Majd döntöttek egy kegyeleti emlékhely létesítéséről az 1945. március 4-i bombázás áldozatainak emlékét ápolva. Egyhangúlag megszavazzák.

14:44 Költözik a sportkomplexum fejlesztő cég

A Haladás Sport-komplexum építése kapcsán kellett jogi döntéseket hozni, kiderült többek között, hogy az MMIK-ból a Polgármesteri Hivatalban helyezik el a városi tulajdonú kft-t.

14:53 Koczka Tibor szerint jól működik a Haladás

A költségvetési rendelet kapcsán kiderül, hogy a Falco támogatása 100 millió forintról 75 millió forintra csökken. Horváth Attila (Éljen! -MSZP-DK-Együtt) arra kíváncsi, hogy  ezen forrást tervezik-e máshonnan pótolni, hiszen úgy látja, a csapat többi városi tulajdonú szponzora (SZOVA, Vasivíz) sincs jobb helyzetben. Koczka Tibor kijelenti, hogy tavaly is az alaptámogatáson túl ha szükség volt rá, további támogatást kaptak. Kiemeli, hogy a Haladásnak komoly szponzort sikerült találnia, a Swietelskyt. -Működik a csapat, jól működik, de természetesen ha szükséges, az önkormányzat a jövőben is segíteni fog -mondja az alpolgármester.

15:05 A költségvetés rejtelmei

Molnár Miklós gazdaságért felelős alpolgármester a költségvetés kapcsán elmondja, hogy az egyik legnagyobb feladat a Területfejlesztési Operatív Program 15 milliárdos forrás felhasználásának előkészítése. -Két nagyon nehéz sarokpontja volt a költségvetés megalkotásának, 587 millió forintos fejlesztési hiány, valamint még egy 500 millió forintos tétel érinti hátrányosan az önkormányzatot. Az iparűzési adó bevétel nőtt, emiatt csökkent a központi támogatás, ami nem baj, mert jobban nő a bevétel, mint amennyivel csökken a támogatás. Ehhez járul még a szociális támogatási rendszer átalakítása, így pedig több esetben nem kap a város normatívát, ezért saját forrásokat kel bevonni. Molnár említi a pedagógus bérek emelését is, mely kötelező az életpályamodell miatt, de az óvodapedagógusok esetében ezt is a városnak kell kötelezően kifizetnie, ez további 62 millió forintos plusz kiadás. -Ha sikerül nullára kihoznunk az évet, akkor 2016-ban eleve 600 millió forint plusszal indítjuk, hiszen a tavalyi évről görgetett adósságot le tudnánk dolgozni -emeli ki az alpolgármester.

15:15 Szigorítanának

Kántás Zoltán (Fidesz-KDNP) azt kéri, hogy a Zanati Kulturális és Sportegyesület támogatását 1,5 millió forinttal emeljék meg. Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) önmérsékletre szólítja fel a képviselőket, mit mondja, mértékletesen, arányosan lehet felosztani a forrásokat, valamint arra is figyelmeztet, hogy ha plusz forrásokat igényelnek a képviselők, jelöljék meg a forrásokat is. Koczka Tibor (Fidesz-KDNP) alpolgármester azt mondja, a városvezetés eltökélt abban, hogy a forrásokhoz feladatokat is rendeljen. Tóth Kálmán (Éljen!-MSZP-DK-Együtt) a Szombathelyi Fúvószenekart említi, akik ingatlant is üzemeltetnek. Koczka Tibor azon javaslattal áll elő, hogy át kellene gondolni az egyesületek támogatási rendszerét, szerinte egyből szerződésbe kellene foglalni, hogy a támogatásért cserében mit vállal az adott szervezet. Arról is beszél, hogy ő Szentendrén volt a Médiaközpont vezetője, amikor csődbiztost jelöltek ki az önkormányzat mellé, aki egyből megtiltott mindenféle támogatást. -Én így szocializálódtam, azonnal meg kellett jelölni, milyen feladatokat vállalunk -mondta Koczka Tibor.

15:36 Mi lesz veled Lamantin?

A költségvetési rendelet kapcsán kiderült többek között, hogy a Lamantin Jazz Fesztivál költségvetésén úgy faragnának, hogy a Fő téren található sátor helyett a Savaria Moziba költöznének a koncertek. Döntenek arról is, hogy a Bábszínház, Savaria Szimfonikus Zenekar, Könyvtár gazdasági feladatait a jövőben külön gazdaság felügyelet, az úgynevezett GESZ látná el.

15:46 Károlyi Ákos: A humánossá elve vezérelt minket

Csökken a Polgármesteri Hivatal létszáma, dr Károlyi Ákos aljegyző kijelenti, hogy a humánusság elve alapján dolgozták ki az új struktúrát, több esetben nyugdíjazással, más intézményben történő foglalkoztatással próbálják megoldani az átszervezést. Racionalizálnák a szervezeti egységek elhelyezését is. Az átszervezés során jelentős megtakarítást érhetnek el.

16:37 Jegyzőt és zenekar igazgatót keresnek

Pályázatot írnak ki a jegyzői feladatok ellátásra, valamint a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatói posztjának betöltésére.

16:51 Nem akar maradni Vörös Borsodi Csilla

Most a Savaria Turizmus Nonprofit Kft-val kapcsolatos döntéseket veszik elő. Mint ismeretes, Vörös Borsodi Csilla, a cég ügyvezetője felmondott, személyes döntése volt, de kérték tőle, hogy még harminc napig maradjon. Tenki Mária rendkívüli módon sajnálja, mert szerinte az ő szakmaisága Szombathelyt nagyon szépen vezette fölfelé. Horváth Soma javasolja, hogy ne augusztus utolsó hétvégéjén, hanem előtte egy héttel rendezzék meg a karnevált. Szerinte nem baj, ha egybeesik az állami ünnepel. Ők az augusztus 20-23. közötti időpontot javasolják. Tenki Mária megkérdezi Vörös Borsodit, hogy végleges-e a döntése, de erre nem kap választ.

17:10 Tóth Kálmán szívesen szállítaná Tenki Máriát

A nap lekcukibb pillanatához értünk, amikor Lendvai Ferenc jelzi hogy 18.30-kor Falco meccs lesz, oda kellene érni. Tóth Kálmán jelzi, Tenki Máriát ő szeretné elvinni, de kiderül, hogy az elnök asszony a karnevál kuratóriumi ülésére megy 18 órára. Most már a politikusok időrendjét is ismerjük.

17:25 És vége

Civil szervezetek technikai kéréseit bírálják el, majd vége, így mindenki mehet a Falconak szurkolni. Mi pedig köszönjük a figyelmet!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!