Szombathely

2015.04.10. 18:36

Ingyen vizsgálták át az autókat

Szombathely - Közlekedésbiztonsági nyílt napot tartottak pénteken Szombathelyen a tavaszi közlekedésre felkészülés jegyében. Az akcióban az előzetesen regisztrálóknak díjmentesen átvizsgálták járműveiket.

A Vas Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya, illetve annak jogelődje, a közlekedési felügyelőség évek óta  meghirdeti a közlekedésbiztonsági nyílt napot. Az utóbbi években ez országos akcióvá nőtte ki magát.

Fotó: SZMK

Böröcz Miklós, a Vas Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály vezetője elmondta: a nyílt nap célja, hogy az autósokat felkészítsék a tavaszi, nyári közlekedési körülményekre, illetve hogy segítséget nyújtsanak autóik felkészítésében. Ilyenkor a műszaki vizsgák során alkalmazott technológiákkal vizsgálják át az autókat, mely szolgáltatást az előzetesen regisztráltak térítésmentesen vehetik igénybe. A szolgáltatást igénybe vevők számára, amennyiben ezt kérik, és gépjárművük megfelel a műszaki követelményeknek, vizsgadíj ellenében lehetőségük volt helyben autójuk műszaki vizsgáztatására is.

Az eddigi évek tapasztalatai alapján jellemző hiba az egyeztetés problémája, az hogy a vizsgabázisra érkező autók alváz- vagy motorszáma nem olvasható, így nehéz vagy nem lehetséges a gépjármű azonosítása. A műszaki problémáknál a benzines járművek szénmonoxid-kibocsátása, míg a dízel üzemű autók füstkibocsátása az, ami általában nem éri el a megfelelő értéket. Jellemző hiba még a kipufogó vagy az alváz korróziója, a stabilizátorok gumialkatrészeinek kopása. Ugyanakkor általános tapasztalat, hogy a fékek és a világítás miatt jóval kevesebb autó kap nem megfelelt minősítést.

Legközelebb őszre tervezi a hivatal a közlekedésbiztonsági nyílt napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!