Szombathely

2015.04.10. 10:09

Az MSZP honlapot hozott létre a Quaestor-károsultak megsegítésére

Szombathely - Az MSZP szerint Matolcsy György is felelős a brókerbotrányért. A párt létrehozott egy honlapot, ahol a károsultak megtehetik a feljelentést.

Budai Dávid

Dr. Horváth Attila önkormányzati képviselő sajtótájékoztatót tartott pénteken reggel az MSZP szombathelyi irodájában. A képviselő szerint az, hogy a kormány sikertörténetnek állítja be az elmúlt hetek ténykedéseit a Quaestor-ügyben, vérlázító. Hiszen 410 millió forintot bukott a Földművelésügyi Minisztérium azzal, hogy közpénzt helyezett el egy bizonytalan befektető cégnél. A képviselő kiemelte: a Quaestornál nem az okozta a csődöt, hogy rosszul gazdálkodtak, hanem az, hogy csaltak. A kormánynak megvolt az információja arról, hogy be fog dőlni a cég, ezért kimentették a vagyont, ezzel együtt azonban hagyták veszni az emberek pénzét. Szerinte a nyilvánvaló bennfentesség és Polt Péter érintettsége is komoly kérdéseket vet fel.

A képviselő elmondta: a Fidesz a Quaestor-ügyben egyetlenegy dolgot tett: hozott egy olyan törvényt, amiben a brókerügyben érintett ügyvezető és még a könyvvizsgáló is a személyes vagyonával felel az okozott kárért. Ezt a kört szerinte ki kellene egészíteni Matolcsy Györggyel, hiszen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felel az ilyen és ehhez hasonló cégek működésének ellenőrzésért.

Dr. Horváth Attila sajtótájékoztatót tartott pénteken Szombathelyen

Horváth Attila hangsúlyozta, – ami egyébként Nagy Kornélnak, az MSZP Körmendi Szervezete elnökének hozzánk eljuttatott közleményében is olvasható – hogy a brókerbotrány az MNB hibája.  Úgy vélik, a hatályos törvények alapján az MNB kötelessége fizetni minden egyes károsultnak! Az MNB ugyanis a pénzügyi felügyelet felelőseként bűnös abban, hogy az emberek pénze elveszett.

Nagy Kornél közleményében kitér arra is, hogy a brókerházak 2009. óta naponta részletes adatokat küldenek a felügyelet felé, amely adatokat az MNB folyamatosan ellenőriz. Vagyis: az MNB-nél minden adat rendelkezésre állt ahhoz, hogy meg tudja állapítani, az engedélyezett számú kötvénynél több vagy kevesebb került kibocsátásra.

Az MSZP szombathelyi és körmendi képviselője is hangsúlyozta: az MSZP nem hagyja magukra a károsultakat. Elmondásuk szerint több ezren keresték fel országszerte irodáikat, hogy kitölthessék a büntető feljelentéshez szükséges nyomtatványt, illetve igénybe vegyék az MSZP által nyújtott ingyenes jogi tanácsadást. Létrehoztak egy honlapot is, amelynek segítségével a károsultak fellépése még hatékonyabb lehet. A brokerugy.hu weblapon lehet megtalálni minden fontos információt és innen lehet letölteni azt a sablont, amellyel a károsultak büntető-feljelentést tehetnek. Itt szerepel az az MSZP-s törvényjavaslat is, amely szerint az államnak azonnali kártalanítást kell nyújtania minden károsultnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!