Szombathely

2015.04.27. 18:53

Szombathelyen volt az országos történelemverseny - Még van igény a tanulmányi megmérettetésekre

A 7-8. évfolyamos tanulók Országos Történelem Tantárgyi Versenyét 21. alkalommal rendezte meg a Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központja Szombathelyen.

Civil Tudósítónktól

Az idei verseny témájaként azt adták meg, milyen volt Magyarország az Árpád-házi királyok korában. A hagyományoknak megfelelően három fordulóban zajlott a verseny: iskolai, megyei/fővárosi és országos forduló. A verseny lebonyolítását a megyei/fővárosi pedagógiai intézetek koordinálták és segítették. A versenyzőket a megadott szakirodalom alapján a szaktanárok és a megyei szaktanácsadók készítették fel.

A verseny iskolai és megyei fordulói írásbeli feladatból álltak, amelyet az országos versenybizottság állított össze és juttatott el a területi szakmai szolgáltatókon keresztül a diákokhoz. Idén is elektronikus formában küldték a feladatlapot, az e-rendszer már tavaly is jól vizsgázott.

(Fotó: Bakó Balázs)

Az iskolai fordulók saját intézményekben zajlottak, a szaktanárok a helyszínen értékeltek. A következő fordulóba jutás általános szabálya az volt, hogy a legalább 80 százalékos teljesítményt elérő diákok jutottak a megyei fordulóba, amelyet szolgáltató intézetek szerveztek. Ezen a szinten  megyei szaktanácsadók értékeltek. A legjobb teljesítményt elérő tanulókat hívták meg az országos döntőre, amely az országos versenybizottság által összeállított írásbeli és szóbeli feladatokból állt. Az írásbeli feladatok megoldása után szóbeli fordulón háromtagú zsűri előtt számolhattak be a versenyzők felkészültségükről.

A 2014/2015-ös tanévben 419 iskola vett részt a versenyen, körülbelül 4000 fő indult az iskolai fordulón. A megyei fordulókon 386 versenyző vett részt. A legjobb teljesítményt nyújtó 23 tanuló jutott az országos döntőbe a tavalyi létszámhoz hasonlóan.

Az utóbbi években a tanulólétszám állandóvá vált. Ehhez hozzájárult a versenyek iránti csökkenő érdeklődés, a motiváció hiánya mind a diákok, mind a felkészítő tanárok részéről. A résztvevők beszámolói és a megyei versenyfelelősök tapasztalatai szerint egyre nagyobb erőfeszítéseket követel meg a felkészítőktől a diákok megnyerése tanulmányi versenyeken való induláshoz. A befektetett munka rövid távon nem mindig hoz látható eredményt, ezért a diákok hamar kedvüket és lelkesedésüket veszítik. Szerencsére még mindig sok a történelem iránt érdeklődő diák, így a verseny továbbra is népszerű köszönhető a változatos feladatoknak és a lelkiismeretes felkészítő munkának.

Bánhidiné Balogh Éva; Dobosné Csoknyai Cecília; Érsek Attila a zsűri tagjai; Janovics András (vajdasági versenyző) (Fotó: Bakó Balázs)

A kétnapos szombathelyi döntő során a versenyzés mellett kulturális programon is részt vehettek vendégek, megismerkedhettek Szombathely város nevezetességeivel, múzeumi gyűjteményeivel.

A versenyzők alapos felkészültségről tettek bizonyságot mind az írásbeli, mind a szóbeli fordulóban. A teljesítmények értékelése során a zsűri megállapításokat tett azokkal a területekkel kapcsolatban, ahol további fejlesztést tart szükségesnek a felkészülés során, például  kifejezőkészség, forráshasználat, kritikai gondolkodás, térben való tájékozódás.

A résztvevők és felkészítőik egyaránt sikeresnek és eredményesnek ítélték a versenyt. A pozitív visszajelzések megerősítettek bennünket abban, hogy a versenyre szükség és igény van.

Bakó Balázs

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!