Szombathely

2015.07.08. 09:11

Új köntösbe bújik a szombathelyi Szent Márton-templom – Csaknem 80 szakember dolgozik a felújításán

A Szent Márton-terv egyik fő eleme, a Püspöki Palota, a székesegyház és a Berzsenyi tér megújításán kívül a Szent Márton-templom teljes rekonstrukciója.

Médiaközpont

Október 31-ére befejeződnek a templom külső és belső munkálatai. Andorka Miklós, a szombathelyi egyházmegye főépítésze elmondta, "nagyon ritka eseménynek számít, amikor egy templom ilyen nagy léptékű, minden részletre kiterjedő felújítást kap.” De most még a kopácsolás hangja hallatszik kívül- belül. Csaknem 80 szakember, 35 restaurátor és 40 kivitelező dolgozik. Az utcán haladva hasonló látvány fogadja a kíváncsi tekinteteket, mint más felújításoknál: állványok, hálók, cserepek, lécek. De a templom belseje első pillantásra már-már ijesztő képet fest. A minden részletre kiterjedő munkák miatt az oltárokat, a festményeket eltávolították. Amit lehet, külső műhelyekben restaurálnak. Por és üresség kavarog a fő- és mellékoltárokban. Ám a szorgos kezek és a lelkiismeretes munka láttán a megdöbbenésen felülkerekedik valami jó érzés. Ez csak átmeneti állapot annak érdekében, hogy a templom újra eredeti szépségében tündökölhessen. Szó szerint. Mert most nem csak konzerválásról, a vizes falak lefestéséről van szó. Azonkívül, hogy a fabútorokat megszabadítják a káros rovaroktól, eltávolítják a 19-20. századi festékrétegeket a képkeretekről, oszlopokról, oltárokról, szobrokról. Hőlégpisztoly segítségével előkerültek az uralkodó sötétbarna szín alól a könnyed világoskék és halvány rózsaszín márványhatású festések. A falakat a sárga helyett törtfehérre festik. Ezzel egy légies, tágas, meglehetősen barátságos templomot kap vissza Szombathely.

fotó: Médiaközpont

Sikerült feltárni az 1600-as évekből származó szószék eredeti szenteket ábrázoló festményeit is, amelyeket egykoron fehérre mázolták, és olyan falemezekkel takarták el őket, amelyek már új bibliai alakokat ábrázoltak. Mivel azonban mindezek hozzátartoznak a templom történetéhez, valószínű, hogy a plébánia valamely falán ezután is láthatók lesznek. Volt, amikor a szobrok térde és könyöke nem látszódhatott, ezért azokat újságpapírból készített ruhácskák segítségével takarták el, amelyeket a szobrok színéhez festettek. Most ezektől is megszabadítják a templomot díszítő alakokat. A végeredményre már nem kell sokat várni. Addig a szertartásokat és a szentmiséket az oratóriumi kápolnahelyiségben tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!