Szombathely

2016.02.11. 19:28

Gyöngyszem lesz - Felújítják a Szent Márton-templom előtti teret Szombathelyen

Szombathely - Sajtótájékoztatón mutatta be dr. Puskás Tivadar polgármester és Litkei Tamás építész a Szent Márton-terv keretein belül megvalósuló Szent Márton tér felújításának részleteit.

Cseszkó Tamás

A tervező szerint a régi Szombathely ezen része mindig is mostohagyermek volt, Szentmárton falu bevezető szakaszának nem volt szilárd burkolata, a korabeli képeken látszik, hogy a szoboravatásnál sártengerben állt a lakosság. A mostani tervek szerint az a cél, hogy a Szent Márton-templom környezetét megszépítsék, méltó módon fogadhassák a zarándokokat, és létrejöjjön egy közösségi tér, ahol színvonalas rendezvényeket lehet tartani. Egyúttal megpihenhetnek a vendégek és a városlakók is. A tér új burkolatot kap, felújítják Szent Márton kútját, amely azt a pillanatot örökíti meg, amikor Szent Márton a kút vizéből merítve megkereszteli édesanyját. A tervező ígérete szerint újra működni fog a kút, amely jelenleg üzemen kívül van.

Lakézi Gábor, a városüzemeltetési osztály vezetője kiemelte, hogy a projekt már rendelkezik engedélyes tervvel, nemsokára kiírják a közbeszerzési pályázatot. A munkálatok közműrekonstrukcióval kezdődnek, és várhatóan nyáron már munkagépek dolgozhatnak a téren. Az osztályvezető szerint őszre befejeződhetnek a munkálatok. - A beruházásnak köszönhetően még inkább felértékelődhet a Szent Márton-templom és környéke - húzta alá.

Litkei Tamás arról beszélt, hogy a tervek szerint megváltoztatnák a közlekedés irányát, a templom előtt jelenleg szabadon hajthatnak el az autók, ami jelentősen rontja az élményt, ezért a forgalmat a lakótelep irányába terelnék, míg a kerékpárosok és a gyalogosok továbbra is szabadon közlekedhetnek majd. A jelenlegi téren problémát okoz, hogy a piac nyitvatartási ideje alatt rendszeresen autók tömkelege parkol itt, valamint bevásárlókkal teli buszok is érkeznek - a felújítást követően ezek is új helyet kapnak, ideiglenes megálló létesítése is szerepel a tervben.

Puskás Tivadar hangsúlyozta, Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából a kormány nagymértékű támogatást biztosít Szombathelynek. 2,5 milliárd forintból valósultak meg az egyházmegye fejlesztései, a püspöki palota és a szék-esegyház felújítása, valamint a Szent Márton-templom külső-belső rekonstrukciója is. Most újabb 2,5 milliárd forintos önkormányzati csomag startolhat, nemsokára ugyanis aláírhatják a támogatási szerződést is, mivel minden projektelem engedélyes tervvel rendelkezik. Ennek része a Szent Márton téren túl a Berzsenyi tér és a környékbeli utcák felújítása, a Smidt és a Savaria Múzeum fejlesztése, valamint a Romkert-sétány kialakítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!