Szombathely

2016.07.03. 06:34

Tánc és tambura: horvátok ünnepeltek a szombathelyi főtéren

Horvát népzenétől volt hangos a megyeszékhely főtere szombat délután. Immár nyolcadik alkalommal rendezték a Horvát napot.

Igazi mulatságban lehetett része annak, aki szombaton ellátogatott a Horvát nap programjaira. A kánikula ellenére nemcsak Vas megyéből, hanem az anyaországból is jöttek látogatók, hogy részt vegyenek a kulturális rendezvényen. A program horvát nyelvű szentmisével indult, majd Jurasits Ferenc, a Szombathelyi Horvátok Egyesületének elnöke; Skrapits László, a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, valamint Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket.

- Úgy gondolom, nehéz megtartani a „horvátságot" Magyarországon, de nagy szerencsénk van, hiszen a határ mentén számtalan horvát falu van, amelyekből jócskán érkeztek látogatók. A rendezvényen látszik, hogy a közösségünk rendkívül összetartó, így együtt tudjuk ápolni a hagyományokat – fogalmazott Tengelics Szabrina, az esemény műsorvezetője.

 

A hangulat családias volt, rengeteg ismerős találkozhatott újra, de azok is tudtak barátkozni, akik egyedül érkeztek a rendezvényre. A hagyományőrző műsorok között számtalan zenés és táncos produkció kapott helyet, fellépett a szentpéterfai tánccsoport és énekkar, a Kkőszegi ZORA énekkar, a szombathelyi horvát tánccsoport és a horvátzsidányi tamburások is. Az ínyencek sem maradtak hoppon: a sátor hátsó részében kialakított büfében  horvát nemzeti ételeket, italokat kínáltak.

A meghívottak között volt Hergovich Vince, az Országos Horvát Önkormányzat képviselője, dr. Gadányi Károly professzor, Osztrogonácz József, az Országos Horvát Szövetség elnöke és Ágh Ernő városi képviselő, a Szent Kvirin tanácsadó testület elnöke.

Az ünnepségen megemlítették a volt Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola épületében nyíló horvát nemzetiségi óvodát és iskolát is, amelyekről Tengelics Szabrina lelkesen mesélt.

- Augusztus 15-én nyílik meg a horvát nemzetiségi óvoda Szombathelyen, ahol én is tanítok majd. Jövőre iskola is létesül az épületben. Úgy gondolom, az intézményben nagyszerű alapot fognak kapni a nebulók a horvát nyelvhez és kultúrához – mondta.

A nap táncházzal zárult, ahol a szentpéterfai Pinkica együttes szórakoztatta a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!