Szombathely

2014.05.11. 10:20

Az Adria kincsei Szombathelyen

Szombathely - A víz alatti régészet és a tengerbiológia a témája a " Víz alatt - múlt felett" című első, május 18-án nyíló kiállításnak, ez a sorozat nyitórendezvénye.

Merklin Tímea

A víz alatti régészetről Csapláros Andreát, a Savaria Múzeum igazgatóját kérdeztük.

- Ez főleg a Földközi-tenger szakmája , de jelen van Magyarországon is: a Balatonon, a Dunán és a Tiszán. A víz alatti régészet a kincskeresésből indult el. A középkori híradásokból kiderül, hogy hol süllyedtek el hajók, a kincskeresők után a régészek is ezek nyomait kutatják. Minden Adria-parti ásatásnak van víz alatti vonatkozása. A főbb lelőhelyek: Poreč, Loron, Briuni, Salona (Split mellett), Zadar, Vir szigete, amely katonai támaszpont, és mindig fontos tengerészeti szerepe volt. Mivel a Savaria Múzeumban nincsenek ilyen víz alatti ásatásból származó tárgyak, Horvátországból kölcsönzünk ilyen római kori leleteket: horgonyt, hajóoltárt, megmunkált köveket. Gyönyörű fotók is érkeznek, az áttetsző tengervízben jól látható minden régészeti művelet és lelet.

Torjay Valter is nyaralt az Adrián, hozott emléktárgyakat a készülő kiállításra a Savaria Múzeumba, ahol Tanay Ibolya fogadta   (Fotó: Horváth Csaba)

A tenger élővilágából dr. Vig Károly és Dankovics Róbert mutattak veszélyes és szép, ehető vagy más módon hasznosítható példányokat a Savaria Múzeum preparátor műhelyében, ahol most készítik elő tárlatra az állatokat és növényeket. A most formalinos edényben úszó sima cápa, kakashal, sziklahal, morgóhal, a filmekből ismert, lyukakból előkígyózó muréna szép üvegekben, alkoholban lesznek láthatók. A cápa állkapcsokban a folyton megújuló fogsorokat tanulmányozhatjuk: több sorban helyezkednek el a tűhegyes fogak, ha az első sorból egy kitörik, rögtön fordul a helyére másik. Lesznek tengeri sünök, kagylók, csigák, táplálkozásra alkalmas tengeri herkentyűk. Látunk nagy sonkakagylót, amely tengeri selyemmel rögzíti magát, amiből drága kesztyűket, zsebkendőket szőttek.

Egy másik alagsori műhelybe is bepillantást nyerhetünk: itt készül a kék cápa a tárlatmegnyitóra. Csak makett, de hatásos: a több mint ötméteres, faragott, festett hungarocell állat a múzeum aulájában köszönti majd a vendégeket.

Dr. Vig Károly  cápa állkapcsot mutat dupla fogsorral: ha egy fog kitörik, fordul a helyére egy másik (Fotó: Horváth Csaba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!